D-vitamiinikuuri ei välttämättä auta flunssan ehkäisyssä

D-vitamiinikuuri ei välttämättä auta flunssan ehkäisyssä Kuva 1 / 1

D3-vitamiinilisä ei välttämättä auta hengitystieinfektioiden ehkäisyssä tai lyhentämisessä.

JAMA-lehdessä julkaistu tutkimus selvitti terveiden aikuisten ylempien hengitystieinfektioiden yleisyyttä ja kestoa sekä D-vitamiinilisän mahdollista vaikutusta flunssiin.

Aiemmissa tutkimuksissa alhaiset D-vitamiinipitoisuudet on yhdistetty infektioalttiuteen.

Uudessa-Seelannissa tehtyyn tutkimukseen osallistui 332 tervettä aikuista. Satunnaisesti kahteen ryhmään jaetut tutkittavat saivat puolentoista vuoden ajan D3-vitamiinilisää tai vastaavan määrän lumevalmistetta.

Koeryhmälle annettiin aluksi 200 000 IU:n annos D3-vitamiinia. Kuukauden kuluttua koehenkilöt saivat toisen 200 000 IU:n annoksen, jonka jälkeen he saivat kuukausittain 100 000 IU:n annoksen D-vitamiinia vielä 16 kuukauden ajan. Verrokkiryhmälle annettiin lumevitamiinia.

D-vitamiinikuurin saaneet saivat yhtä usein flunssia kuin verrokkiryhmä. Tutkimuksen mukaan kuukausittainen D-vitamiinilisä ei estänyt hengitysinfektioiden yleisyyttä. Vitamiinilisä ei myöskään helpottanut flunssan oireita.

D-vitamiinilisät nostivat veren vitamiinipitoisuuden määrää koeryhmässä, mutta sillä ei ollut tutkimuksen mukaan vaikutusta hengitystieinfektioiden yleisyyteen tai tulehdusten koettuun hankaluuteen. D-vitamiinilisää saaneen ryhmän jäsenet sairastivat keskimäärin 3,7 hengitystieinfektiota vuodessa, kun verrokkiryhmän jäsenet saivat 3,8 flunssaa vuodessa.

Ryhmien välillä ei havaittu oleellista eroa myöskään flunssan oireista tai kestosta johtuvien sairauspoissaolojen määrässä.

– Tutkimuksen perusteella on selvää, etteivät D-vitamiinilisät estä tai vähennä aikuisten flunssien hankaluutta ilman selvää D-vitamiinipuutosta, tutkimuksen johtaja David Murdoch kertoo.

Murdoch korostaa JAMA-lehdessä, että D-vitamiinilisän vaikutusta influenssan ehkäisyssä ei ole tutkittu. Ei ole myöskään selvää, auttaisiko vitamiinilisä estämään D-vitamiinin puutoksesta kärsivien potilaiden hengitystieinfektioita.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu aiemmin www.laakarilehti.fi.

Oletko jo lukenut nämä?

 • D-vitamiinin puutos kasvattaa MS-taudin riskiä

  D-vitamiinin käyttöä suositellaan ainakin tupakoiville, ylipainoisille sekä niille, joiden suvussa esiintyy MS-tautia.

  Uutiset 18.10.2017
 • D-vitamiinilisät saattavat vähentää pahoja astmakohtauksia

  Tutkimus osoitti suun kautta otettavien D-vitamiinilisien pienentävän vakavien, sairaalahoitoa vaativien astmakohtausten riskiä.

  Uutiset 21.9.2016
 • D-vitamiini hyväksi sydämen vajaatoimintaa poteville

  Sydämen vajaatoimintaa sairastavilla on usein myös D-vitamiinin puutosta ja puutos liittyy heillä huonompaan ennusteeseen. Tuoreen tutkimuksen mukaan D-vitamiinitasojen korjaaminen voi puolestaan parantaa potilaiden sydämen toimintaa. Tutkimus perustuu vuoden mittaiseen kokeeseen, jossa 239 vajaatoimintapotilasta sai päivittäin 4 000 IU:n annoksen D3-vitamiinia tai lumevalmistetta. Kaikkien osallistujien D-vitamiinipitoisuudet olivat alle suositusten tutkimuksen alkaessa. Kävelytestien perusteella D-vitamiini ei lisännyt potilaiden fyysistä toimintakykyä, mutta se saattoi parantaa sydänlihaksen toimintaa ejektiofraktiolla mitattuna. Jos tulokset vahvistetaan lisätutkimuksissa, D-vitamiinivajeen korjaaminen ja suuriannoksiset D-vitamiinilisät voisivat helpottaa monien sydämen vajaatoimintaa potevien elämää. Vielä on tosin epäselvää, millä tavalla nyt havaitut muutokset sydämen toiminnassa vaikuttavat potilaiden taudin kulkuun ja oireiluun pitemmällä aikavälillä. Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes. Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä. Lähde:Journal of the American College of Cardiology 2016;67:25932603 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109716016946 Uutispalvelu Duodecim Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kuva: Panthermedia

  Uutiset 6.7.2016