EEG-signaaleilla automaattisesti ohjattu syväaivostimulaatio tehoaa masennukseen

Menetelmän hintaa ei kerrottu, mutta riittävän tehokkaana kalliskin masennuksen hoitomenetelmä on kustannustehokas.

Syväaivostimulaatio on psykiatriassa käypää hoitoa pakko-oireiseen häiriöön, mutta vielä toistaiseksi kokeellista hoitoa masennukseen. Yhdysvaltalainen tutkimusryhmä kuvaa tapausselostuksessa, miten 36-vuotiaan, lapsuudestaan saakka vaikea-asteista ja hoitoresistenttiä masennusta sairastanutta naista hoidettiin biomarkkeriohjatulla syväaivostimulaatiolla.

Aluksi tutkijat rekisteröivät 10 päivän ajan potilaan aivosähkötoimintaa kymmenellä eri puolille aivoja upotetulla stereo-EEG-elektrodilla, seuraten samalla potilaan mielialaa. Masennusoireiden voimistumista ennakoi mantelitumakkeen gammatoiminnan voimistuminen. Striatumin alaosan stimuloiminen EEG-elektrodien kautta lievitti masennusoireita annosriippuvaisesti. Tämän jälkeen etsittiin diffuusiotensorikuvauksella valkean aineen radat, jotka välittivät mantelitumakkeen ja striatumin alaosan yhteyttä.

Tutkimusten jälkeen potilaalle asennettiin aivojen oikeaan puoliskoon laite, joka kykenee sekä rekisteröimään että stimuloimaan aivojen toimintaa. Rekisteröintielektrodit asennettiin oikeaan mantelitumakkeeseen ja stimulaatioelektrodit sriatumin alaosaan stria terminalikseen ja ansa peduncularikseen. Laite ohjelmoitiin niin, että jos se havaitsi masennuksen voimistumista ennakoivaa gammatoiminnan lisääntymistä, se antoi automaattisesti 6 sekunnin pituisen stimulaatiosarjan (100 Hz, 120 µs, 1–2 mA). Koska gammatoiminnan voimistumista ei juurikaan havaittu yöaikaan, laitteen säädöksi vakiintui enintään 300 päiväaikaista stimulaatiota.

Masennusoireita mittaavan MÅDRS-asteikon kokonaispistemäärä oli hoidon alussa 33 pistettä ja laski päivänä 12 stimulaation alusta 14 pisteeseen ja useita kuukausia myöhemmin alle 10 pisteeseen, mikä tarkoittaa elpymää.

Uraauurtavan menetelmän hintaa ei kerrottu, mutta riittävän tehokkaana kalliskin masennuksen hoitomenetelmä on kustannustehokas, koska Suomessa nuoren aikuisen pysyvä työkyvyttömyys maksaa yhteiskunnalle 1–2 miljoonaa euroa. Odotamme kiinnostuksella, toimiiko kuvattu yksilöllisesti räätälöity ”aivotahdistin” yhtä hyvin muillakin potilailla.

Scangos KW, Khambhati AN, Daly PM ym. Closed-loop neuromodulation in an individual with treatment-resistant depression. Nat Med 2021;27:1696–700.

Tero Taiminen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 44/2021.