Ensimmäiset syöpäpotilaat hoidettu uudella immunologisella täsmähoidolla

HUS:n syöpäkeskuksessa on otettu tutkimuskäyttöön uudenlainen hoitomuoto.

CAR-T-soluterapia voi parantaa vaikeasti sairaita syöpäpotilaita, joiden sairaus on uusiutunut ja osoittautunut perinteisille hoidoille vastustuskykyiseksi. Kyseessä on syövän immunologinen hoito geneettisesti muokatuilla tietyntyyppisillä valkosoluilla (T-soluilla). Hoidossa käytetään potilaan omia puolustusjärjestelmän soluja syöpäsoluja vastaan.

Hoitomuoto tulee aluksi käyttöön kliinisten tutkimusten kautta ja ensimmäinen potilasryhmä ovat imukudos- eli lymfoomapotilaat, joilla ei ole muita tehokkaista hoitovaihtoehtoja käytettävissä.

Hoidossa potilailta kerätään omia T-soluja, joita muokataan geneettisesti kimeerisellä antigeenireseptorilla tuhoamaan syöpäsoluja. Geenin siirron jälkeen soluja kutsutaan CAR-T -soluiksi. CAR-T -solu pystyy tunnistamaan syöpäsolut, aktivoitumaan ja tappamaan syöpäsolun.

CAR-T -soluilla on saatu jopa täydellisiä, pysyviä hoitovasteita sellaisille veri- ja imukudossyöville, joihin perinteiset hoidot eivät ole tehonneet, HUS tiedottaa. Kiinteiden kasvainten hoidossa tulokset ovat toistaiseksi olleet vaatimattomampia.

CAR-T -soluterapia on kertahoito. Potilaan solujen keräämistä varten tarvitaan perinteiseen kantasolusiirtoon tarkoitetut tilat ja laitteet.

Hoitomuoto on kehitetty ja käytössä Yhdysvalloissa. Nyt se on tulossa Eurooppaan nopeakasvuisten B-solulymfoomien ja lasten akuutin leukemian hoitoon. Suomessa hoito tulee keskittymään yliopistosairaaloihin Helsinkiin ja Turkuun.

Kirjoittaja:

Hertta Vierula

Toimittaja

Kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivulla 15.10.2018.