Eteisvärinäpotilaan hyytymisenestoa kannattaa jatkaa verenvuodon jälkeenkin

Tulosten perusteella eteisvärinäpotilaan riski menehtyä kahden vuoden seurannassa oli selvästi suurempi, jos hänen hyytymisenestolääkitystään ei aloitettu uudelleen sairaalahoidon jälkeen.

Eteisvärinää sairastavia lääkitään veren hyytymistä vähentävillä lääkkeillä, koska ne pienentävät heidän varaansa sairastua aivohalvaukseen. Lääkkeiden haittavaikutuksena osa potilaista kuitenkin saa vaarallisia ruoansulatuskanavan verenvuotoja. Tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan lääkityksiä olisi silti hyvä jatkaa verenvuodon jälkeenkin, sillä hyytymisenestosta koituvat hyödyt ovat haittoja suurempia.

Tanskalaisten tutkimuksessa hyödynnettiin rekisteritietoja kaikista Tanskan eteisvärinäpotilaista, jotka oli kotiutettu sairaalasta ruoansulatuskanavan verenvuodon hoitamisen jälkeen vuosina 1996–2012. Potilaita oli yhteensä 4 600 ja he olivat keskimäärin 78-vuotiaita.

Tulosten perusteella eteisvärinäpotilaan riski menehtyä kahden vuoden seurannassa oli selvästi suurempi, jos hänen hyytymisenestolääkitystään ei aloitettu uudelleen sairaalahoidon jälkeen. Lääkitys lopetettiin kolmannekselta potilaista. Kaikista potilaista 40 prosenttia kuoli seurannan aikana.

Pienin kuolleisuus ja pienin veritulppariski olivat potilailla, joilla sairaalahoidon jälkeen aloitettiin pelkkä suun kautta annettava veren hyytymistä vähentävä lääkitys. Tämä suurensi potilaiden verenvuotoriskiä, mutta riskit rajoittuivat yksittäisiin tapauksiin. Toistuvia verenvuotoja lääkityksen jatkaminen ei lisännyt, tulokset osoittivat.

Samansuuntaisia tuloksia saatiin hiljattain myös tutkimuksessa, jossa hyytymiseneston jatkaminen todettiin hyödylliseksi myös aivoverenvuodon jälkeen. Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa.

Tanskalaisten tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Lue myös:
Eteisvärinä todennäköisesti dementian riskitekijä
Väitös: Ablaatio esti eteisvärinän uusiutumista tehokkaammin kuin lääkehoito

Lähde:
BMJ. Stroke and recurrent haemorrhage associated with antithrombotic treatment after gastrointestinal bleeding in patients with atrial fibrillation: nationwide cohort study

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia