Eturauhassyöpään uusi lupaava hoitomuoto

Kuumennushoito yhdistää reaaliaikaisen magneettikuvantamisen hoidon kohdistamiseen.

Magneettiohjattu eturauhasen kuumennushoito tarjoaa uuden, monipuolisen hoitovaihtoehdon eturauhassyöpään sen eri vaiheissa, käy ilmi LL Mikael Anttisen Turun yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta.

Vakiintuneissa hoitomenetelmissä, eli eturauhasen poistoleikkauksessa ja sädehoidossa, hoito kohdistuu koko eturauhaseen riippumatta siitä, mikä osa eturauhasesta on sairastunut.

– Perinteiset hoitomenetelmät saattavat aiheuttaa virtsa- ja sukupuolielinten pitkäaikaisia haittavaikutuksia, sillä eturauhanen ja sen välittömässä läheisyydessä olevat, näitä toimintoja ylläpitävät rakenteet vaurioituvat hoitojen seurauksena. Haittavaikutukset puolestaan voivat heikentää elämänlaatua, Anttinen sanoo tiedotteessa.

Kuumennushoito yhdistää reaaliaikaisen magneettikuvantamisen hoidon kohdistamiseen, mikä mahdollistaa myös osarauhasen hoidon. Magneettikuvauksella ja eturauhassyövän entsyymikuvantamisella eturauhassyövän paikallistaminen, riskiluokitus ja levinneisyyden selvittäminen ovat tarkentuneet.

Anttinen tutki magneettiohjatun kuumennushoidon käyttökelpoisuutta etenevässä tutkimusasetelmassa eturauhassyövän kohdennetussa hoidossa, paikallisesti edenneen eturauhassyövän palliatiivisessa hoidossa ja sädehoidon jälkeen paikallisesti uusiutuneen eturauhassyövän hoidossa.

– Menetelmä tuhosi turvallisesti ja tehokkaasti eturauhaskudosta kaikkialla eturauhasessa, ja lämpövaurio rajautui suunnitellulle hoitoalueelle. Hoito lievensi paikallisoireita palliatiivisilla potilailla, ja se oli tehokas sädehoidon jälkeen paikallisesti uusiutuneessa eturauhassyövässä, Anttinen toteaa.

LL Mikael Anttinen esittää väitöskirjansa ”Novel Imaging and Image-guided Therapy of Prostate Cancer” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 27.8.2021 klo 12.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.