Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa nukutaan pisimmät yöunet

Lähi-Idässä mennään myöhäisimpään nukkumaan.

Unen pituus ja unirytmi vaihtelevat myös maantieteellisesti, havaittiin tuoreessa kansainvälisessä tutkimuksessa. Pisintä unta nautittiin Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, ja lyhyintä Aasiassa. Lähi-idässä oli myöhäisin unirytmi ja aikaisin taas Oseaniassa.

– Unen tarve ei vaihtele paljoakaan kulttuurista toiseen, mutta eroja syntyy siinä, kuinka paljon nukkumiselle annetaan aikaa, sanoo tutkijatohtori Liisa Kuula Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Kuulan mukaan maantieteelliset erot olivat suhteellisen pieniä mutta samansuuntaisia kuin aiemmissa pienemmissä tutkimuksissa.

Myös ikä ja sukupuoli vaikuttivat unen kestoon ja ajoitukseen. 16–20-vuotiaiden vuorokausirytmi oli myöhäisempi mutta sen jälkeen jälleen aikaistui.

– Aiemmin on tiedetty, että unen ajoitus viivästyy nuoruudessa. Tässä tutkimuksessa korostui hyvin se, kuinka pitkälle aikuisuuteen tämä todella jatkuu, sanoo Kuula.

Nuoret naiset nukkuivat enemmän kuin nuoret miehet ja menivät myös aikaisemmin nukkumaan.

Tutkimuksessa seurattiin 17 000 nuoren ja nuoren aikuisen nukkumistottumuksia ympäri maailmaa kahden viikon ajan Polar Electro -rannelaitteiden avulla. Kuulan mukaan aineisto on poikkeuksellisen laaja ja monipuolinen.

Tutkimusartikkeli julkaistiin Sleep Magazine -lehdessä.

Kirjoittaja
Tiiamari Pennanen
toimittaja

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 30.9.2019.