Evira: Lepakkoraivotautia todettu Inkoossa

Lepakkorabiestartunta on ihmisillä erittäin harvinainen.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan Inkoosta tutkittavaksi toimitetusta lepakosta on todettu lepakkoraivotauti eli lepakkorabies. Lepakkorabiestartunta on ihmisillä erittäin harvinainen.

Lepakolla tyypillisiä raivotautioireita ovat outo käytös ja ääntely, välinpitämättömyys ja toisaalta yllättävät aggressiiviset kohtaukset, jolloin lepakko hyökkäilee ja yrittää purra. Myös nyt tutkitulla lepakolla oli havaittu raivotautiin viittaavia oireita. Ennen kuolemaansa lepakko oli käyttäytynyt poikkeuksellisesti. Se oli lentänyt päiväsaikaan ja törmäillyt seinään ja lopulta kuollut. Lepakko ei ollut purrut ihmisiä, sanoo erikoistutkija Tiina Nokireki.

Lepakon kanssa kosketuksiin joutuneen henkilön on syytä hakeutua lääkäriin, ellei varmasti voida sulkea pois puremaa, naarmua tai limakalvoaltistusta. Evira suosittelee kissojen ja koirien rokottamista raivotautia vastaan.

Suomessa lepakosta on todettu EBLV-2 -tyypin raivotauti aiemmin Turun seudulla vuonna 2009, myös silloin vesisiipasta. EBLV-2 -ihmistartuntoja on varmistettu kaksi: Suomessa 1985 ja Isossa-Britanniassa 2002. Molemmat olivat lepakkotutkijoita, joilla ei ollut rabiesrokotusta.

Lepakkoraivotautia esiintyy myös maissa, joissa ei esiinny rabiesta luonnonvaraisissa pienpedoissa tai koirissa, esimerkiksi Tanskassa, Norjassa, Saksassa ja Britteinsaarilla.

Jos epäilee lepakon sairastavan raivotautia, on otettava yhteyttä paikalliseen kunnaneläinlääkäriin. Evira tutkii kuolleet lepakot raivotaudin varalta. Lepakot ovat luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettuja.

Lisätietoja:
PLL Lepakko­rabiesta esiintyy myös Suomessa
THL Rabies
Evira Rabies eli eläimen raivotauti

Lähde: Eviran tiedote