Raivotautia Alankomaihin tuoduissa koirissa

Poikkeuksellista tapauksessa on se, että koirat ovat lemmikkieläinpassien mukaan saaneet raivotautirokotuksen ennen tuontia.

Alankomaissa on todettu raivotauti kahdessa Bulgariasta tuodussa koirassa, elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoo tiedotteessaan. Raivotautiin sairastuneet koirat olivat samasta pentueesta. Koirat lopetettiin. Parhaillaan jäljitetään henkilöitä, joihin koirat ovat olleet kontaktissa, jotta tarvittavat suojarokotukset voidaan käynnistää.

Poikkeuksellista tapauksessa on se, että koirat ovat lemmikkieläinpassien mukaan saaneet raivotautirokotuksen ennen tuontia. Raivotautitartunta on mahdollinen, jos koira on saanut tartunnan ennen rokotusta tai ennen kuin rokotus on alkanut suojata taudilta.

Myös tuontiehtojen mukaisesti tuotu eläin on tautiriski. Raivotautia esiintyy Euroopassa etenkin Romaniassa ja Puolassa.

Rabies eli eläimen raivotauti on viruksen aiheuttama kaikkiin nisäkkäisiin, myös ihmiseen, tarttuva keskushermosto-sairaus. Tauti leviää yleisemmin sairastuneen eläimen puremasta. Tartunnan pääasiallisia levittäjiä ovat luonnonvaraiset petoeläimet kuten kettu, supikoira, susi ja mäyrä sekä kotieläimistä koira ja kissa. Raivotautia esiintyy myös lepakoissa.

Lisätietoa lähialueidemme raivotautitilanteesta löytyy Eviran sivuilta.

Kuva: Panthermedia