Geenitestaus tuo biologiset vanhemmat esiin

Anonyymi sukusolujen luovuttaminen on käymässä mahdottomaksi kaikkialla maailmassa geenitestauksen kehittyessä ja yleistyessä.

Geenitestaus yleistyy. Miljoonat ovat tehneet suoraan kuluttajille myytäviä geenitestejä. Moni etsii geenitestauksen avulla myös sukulaisiaan.

Human reproduction -lehdessä julkaistussa keskustelupuheenvuorossa summataan, että sukusolujen luovuttaminen anonyymisti ei enää ole mahdollista, kun geenitestaus paljastaa perimän yhä helpommin. Monissa maissa, kuten Suomessa, anonyymi lahjoittaminen ei tälläkään hetkellä ole laillista.

Kirjoittajien mielestä on aika todeta, ettei kenenkään biologista alkuperää voi enää salata. Niinpä geenitestauksen kehittyminen tuo muutoksia myös sukusolujen luovuttamisen käytäntöihin.

Lue lisää: Halpaa lystiä

Anonyymin luovuttamisen lisäksi toinen seikka, johon kirjoittajat kiinnittävät huomiota, on se, mitä luovutetuilla sukusoluilla tehtyjen hedelmällisyyshoitojen seurauksena syntyneet lapset saavat alkuperästään tietää. Kirjoittavat toteavat, ettei tiedetä, kuinka suuri osa vanhemmista kertoo lapsilleen, että nämä ovat saaneet alkunsa luovutetuista sukusoluista.

Hedelmöityshoitoklinikoiden pitäisi pohtia asiaa nyt ja täsmentää ohjeistustaan. Kirjoittajien mukaan tällä hetkellä ei esimerkiksi ole selvää, mitä tapahtuu, jos luovuttaja ilmoittaa saaneensa selville, että hänellä on korkea perinnöllinen sairausriski. Luovuttajan sukusoluista syntyneellä lapsella pitäisi olla oikeus tietää riskistä. Mutta jos vanhemmat eivät ole kertoneet lapselle tämän alkuperästä, on epätodennäköistä, että lapsi saisi tietää myöskään sairausriskistä.

Suomessa on aina oltu avoimia

– Meillä on aina kehotettu avoimuuteen lapsille kertomisessa, sanoo ylilääkäri Anne-Maria Suikkari Väestöliitosta.

Suomessa asiaa on tutkittukin. Luovutettuja munasoluja käyttäneet pariskunnat ovat avoimempia kuin luovutettuja siittiöitä käyttäneet. Väestöliiton tutkijoiden tutkimuksessa yli 60 prosenttia pariskunnista, jotka olivat käyttäneet luovutettuja munasoluja, oli kertonut tai aikoi kertoa asiasta lapsille.

– Viime vuosina hedelmällisyyshoitoja saaneiden parissa osuus on vielä suurempi.

Luovutettuja siittiöitä käyttäneistä pariskunnista 41 prosenttia on kertonut tai aikoo kertoa asiasta lapsille.

Suomessa anonyymi sukusolujen lahjoittaminen lakkasi vuonna 2007, jolloin uusi hedelmöityshoitolaki tuli voimaan. Uusi laki aiheutti lyhytaikaisen pudotuksen luovutushoidoissa. Suomen lisäksi anonyymi sukusolujen luovutus on kielletty ainakin Ruotsissa, Itävallassa, Islannissa, Alankomaissa, Sveitsissä, Britanniassa Uudessa Seelannissa ja osassa Australiaa.

– Meille geenitestauksen kehittymisen mukanaan tuomat muutokset eivät aiheuta sen kummempaa härdelliä. Niissä maissa, joissa ei ole totuttu avoimuuteen, asia voi toki olla toisin.

Kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia