Guinean Ebola-epidemia on tappavinta kantaa

Epidemiat ovat rajallisia, mutta aiheuttavat paniikin joka kerta, Lääkärit ilman rajoja -järjestön asiantuntija sanoo.

Guineassa todettu Ebola-epidemia on viruksen zairelaisen kannan aiheuttama. Kyseessä on viruksen viidestä kannasta aggressiivisin, ja sairastuneista jopa 90 prosenttia kuolee.

Mariano Lugli Lääkärit ilman rajoja -järjestöstä (MSF) katsoo, että Guinean epidemia on laajan maantieteellisen levinneisyytensä takia ennennäkemättömän paha. Virus on tappanut ainakin 78 ihmistä.

BMJ:n haastattelema järjestön asiantuntija Armand Sprecher pitää kuitenkin epidemiaa mittaluokaltaan keskikokoisena. WHO:n tilaston mukaan zairelainen viruskanta on aiemmin aiheuttanut epidemioita etenkin Kongon demokraattisessa tasavallassa, jossa se on vienyt satojen ihmisten hengen.

Ebolaa on viime viikkoina esiintynyt lähinnä Guinean kaakkoisosissa, mutta tapauksia on todettu myös reilun 600 kilometrin päässä sijaitsevassa pääkaupungissa Conakryssa sekä Sierra Leonessa ja Liberiassa.

– Levinneisyysalue on huolestuttava, sillä se vaikeuttaa epidemiaa vastaan työskentelevien järjestöjen toimia, Mariano Lugli toteaa.

Terveydenhuollon henkilöstö ottaa nyt rauhallisemmin

Filoviruksiin kuuluva Ebola löydettiin vuonna 1976. Sairaustapauksia on todettu kaikkiaan noin 2 200, ja näistä 1 500 on johtanut kuolemaan.

– Tauti on harvinainen. Epidemiat ovat rajallisia, mutta aiheuttavat paniikin joka kerta, koska tauti johtaa kuolemaan 25–90 prosentissa tapauksista, Lääkärit ilman rajoja -järjestön trooppisten tautien asiantuntija Esther Sterk sanoo.

Ebolan aiheuttamaan verenvuotokuumeeseen ei ole lääkehoitoa. Sterkin mukaan epidemioiden ja sairastuneiden vähäinen määrä rajoittaa Ebolaa koskevaa tutkimusta.

Tutkijat kuitenkin testaavat parhaillaan ihmisillä anti-Ebola-viruslääkettä, joka on apinoilla tehdyissä tutkimuksissa tarjonnut jopa 100-prosenttisen suojan.

Ebola-virus leviää herkästi ruumiinnesteiden kuten veren, virtsan ja hien välityksellä. Sairastuneita hoitavat terveydenhuollon työntekijät käyttävät peittäviä suojavarusteita.

– Aiemmin terveydenhuollon henkilöstöä on paennut, mutta tällä kertaa niin ei näytä käyvän. Henkilöstö alkaa luottaa käyttämiimme suojusmenetelmiin, Armand Sprecher kertoo BMJ:lle.

MSF:lla on videoita Guinean Ebola-epidemiasta ja suojavarusteista.

Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.