Hiipuuko vasta-ainevaste koronaan nopeasti vai ei?

Koronasuojan kannalta tärkeä on myös immunologinen muisti.

SARS-CoV-2-viruksen aiheuttamassa koronapandemiassa on edelleenkin paljon epäselvää. Esimerkiksi taudin aiheuttamasta immuunivasteesta on kirjavia tuloksia. Epävarmuutta lisäävät raportit uudelleensairastumisesta. Taustalla on myös kokemus flunssia aiheuttavien muiden koronavirusten kyvystä sairastuttaa toistuvasti. ­Ymmärrystä eivät näytä suuresti ­lisäävän tuoreet tutkimuksetkaan: toisen mukaan vasta-aineet vähenevät sukkelaan kolmessa kuukaudessa, toinen taas sanoo niiden säilyvän hyvällä tasolla ainakin viisi kuukautta.

Toistaiseksi vertaisarvioimattomassa laajassa brittiläisessä väestötutkimuksessa peräti 365 000 ihmistä mittasi kotitestillä vasta-aineita (+/–) korona­viruksen piikkiproteiinille. Osallistujista osa oli sairaita, osa ei. Testillä löytyi koronavasta-aineita kesäkuussa 6 %:lta, mutta syyskuussa yli neljänneksellä näistä vasta-ainepositiivisista niitä ei enää näkynyt. Yli 75-vuotiaista peräti 39 % oli muuttunut negatiivisiksi. Terveydenhoitohenkilökunnalla testi säilyi positiivisena kolmen kuukauden jakson.

Toisessa tutkimuksessa testattiin noin 30 000 New Yorkissa koronaan sairastunutta potilasta, joista valtaosalla tauti oli lievä tai keskivaikea. Lähes kaikilla potilailla todettiin vasta-aineita piikkiproteiinille ELISA-testissä. 121 potilaan seurannassa todettiin vasteen olevan huipussaan 2–3 kuukauden kohdalla infektiosta. Useimmilla tasot myöhemmin vähän laskivat, mutta säilyivät kohtalaisina ainakin 5 kuukautta. Laboratoriotesteissä osoitettiin vasta-aineiden myös neutralisoivan koronavirusta, eli ne toimivat viruksen torjunnassa.

Äkkiseltään näyttää, että näiden kahden tutkimuksen viestit ovat vastakkaiset, mutta näin ei välttämättä ole. Brittitutkimuksessa negatiivinen tulos +/– -vasta-ainetestissä ei tarkoita vasta-aineisen hävinneen, vaan taso vain on laskenut alle herkkyysrajan. Ne voivat silti olla suojaavalla tasolla – jota kukaan ei tosin vielä osaa määritellä.

Koronasuojan kannalta tärkeä on myös immunologinen muisti, jonka ansiosta uusi viruksen kohtaaminen johtaa nopeampaan vasteeseen. Sitä paitsi suojaamiseen osallistuvat myös T-solut.

Ward H, Cook G, Atchison C ym; for the REACT study team. Declining prevalence of antibody positivity to SARS-CoV-2: a community study of 365000 adults. medRxiv 27.10.2020. https://doi.org/10.1101/2020.10.26.20219725

Wajnberg A, Amanat F, Firpo A ym. Robust neuralizing antibodies to SARS-CoV-2 infection persist for months. Science, verkossa ensin 28.10.2020. doi: 10.1126/science.abd7728

Heikki Arvilommi

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 48/2020.