Huoli kivunhoidon nykytilasta ja tulevaisuudesta

Huoli kivunhoidon nykytilasta ja tulevaisuudesta Kuva 1 / 1

Suomessa on yli 700 000 jatkuvasta kivusta kärsivää ihmistä. Suomen Kipu ry:n puheenjohtaja Liisa Sahi huomauttaa, että yleisyydestään huolimatta kipukroonikot joutuvat taistelemaan oikeudestaan kivunhoitoon ja toimeentuloon.

– Kipu on henkilökohtainen kokemus, joka ei välttämättä näy ulospäin. Terveen henkilön on vaikea uskoa kivun olemassa oloa, ja potilaat leimataankin helposti teeskentelijöiksi tai laiskureiksi, Sahi sanoo

Tilannetta parantaakseen Suomen Kipu ry:n jäsenistö on valinnut Vuoden Auttaja 2013 palkinnon saajaksi Kuntoutus Ortonin ylilääkärin Jukka Pekka Kourin, joka on fysiatrian, kuntoutuksen ja kivunhoidon erikoislääkäri. Valinnan perusteena on ollut Kourin antama lääketieteellinen ja henkinen apu ja tuki. Lisäksi ylilääkäri Kouri on herätellyt päättäjiä huomaamaan kivunhoidon merkityksen perusoikeutena.

Kourin mukaan kivunhoito on mennyt viimeisen kymmenen vuoden aikana eteenpäin. Tilanne on kuitenkin huonompi kuin Kouri toivoisi.

– Meillä on vielä paljon tehtävää, jotta pääsisimme eurooppalaiselle kivunhoidon tasolle. Hoidon laatu ja saatavuus vaihtelee paikkakunnittain, vaikka kaikilla tulisi olla samanlaiset oikeudet hyvään kivunhoitoon. Kivunhoidon koulutusta tulisi lisätä niin lääketieteen kuin muunkin terveydenhuollon koulutusohjelmissa. Samalla jo valmistuneiden tiedon tasoa kivunhoidosta pitää nostaa, Kouri sanoo.

Riittävien resurssien puuttuessa kivunhoitoon pätevöityneillä lääkäreillä on potilaita ruuhkaksi asti. Kourin mielestä hyvässä hoitosuhteessa ei voi kuitenkaan kiirehtiä, sillä potilaan ja lääkärin välisestä luottamuksesta syntyy hyvä ja toimiva hoitosuhde.

– Vaikka työ on henkisesti raskasta, on se myös antoisaa. Joskus, kun saadaan kipu täysin selätettyä, on aihetta molemminpuoliseen onnelliseen hymyyn, Kouri toteaa.

Lähde:
Suomen Kipu ry

Kuva:
Panthermedia

Oletko jo lukenut nämä?

 • Hyvä kivunlievitys vanhuksen saattohoidossa

  Vanhusten kivunhoidon periaatteet ovat diagnoosista riippumatta samat kuin nuoremmilla, mutta lääkkeiden aloitus­annokset ovat selvästi pienempiä. Vanhuksella tulee olla mahdollisuus vaikuttaa itseään koskevaan päätöksentekoon, kirjoittaa ylilääkäri Tiina Tasmuth katsausartikkelissaan kivunlievityksestä vanhuksen saattohoidossa.

  Uutiset 8.3.2019
 • Totta vai tarua kivunhoidossa

  Kivusta tiedetään, ettei vieläkään tiedetä kovin paljon, kirjoittaa Sirpa Tahko.

  Potilaan ääni 19.2.2018
 • Kelvoton kipukroonikko

  Kivunhoitoon liittyvissä keskustelussa saa nykyään eniten huomiota, jos väittää lääkkeiden olevan pahasta, kirjoittaa Sirpa Tahko.

  Potilaan ääni 22.1.2018