Hyvät pahat statiinit

30-vuotias statiinihoito on kohdannut ankaraakin kritiikkiä, vaikka näytöt sen hyödyistä ovat lisääntyneet ja hoito halventunut.

Statiinit ovat käytetyimpiä lääkkeitä maailmassa, eivätkä syyttä. Statiinihoito on osoittautunut tehokkaaksi ja turvalliseksi keinoksi pienentää LDL-kolesterolitasoa ja vähentää valtimosairauksien riskiä sekä terveillä henkilöillä että erilaisissa potilasryhmissä, kirjoittaa Timo Strandberg Lääkärilehdessä julkaistussa katsauksessa.

Todisteet suurinta osaa veren kolesterolista kuljettavien LDL-hiukkasten merkityksestä ateroskleroottisten valtimotautien synnyssä ovat kiistattomat, Strandberg muistuttaa. LDL-pitoisuutta voidaan pienentää yli 50 % tehokkaalla statiiniannoksella. Lähes kaikista käytössä olevista statiineista on olemassa myös pitkäkestoisia päätetapahtumatutkimuksia. Kokonaiskuolleisuus pienenee 14 % jopa sellaisten henkilöiden ryhmässä, joilla ei ole valtimotautia statiinihoitoa aloitettaessa.

Viime vuosina statiinit ovat kuitenkin joutuneet ankarankin arvostelun kohteeksi, ja monet ovat alkaneet pelätä niiden käyttöä. Taustalla on monia syitä medikalisaatiokritiikistä ja ideologisesta kolesteroliteorian vastustuksesta haittavaikutusten korostamiseen. Esimerkiksi Briteissä kriittisen uutisoinnin on arveltu aiheuttavan 2 000–6 000 ylimääräistä valtimotautitapahtumaa tulevan vuosikymmenen aikana.

Statiinihoitoon liittyy suurentunut lihasoireiden ja diabeteksen riski, mutta hyödyt ylittävät haitat. Muiden epäiltyjen haittojen syy-yhteys statiiniin on osoittamatta. Usein taustalla on negatiivinen lumevaikutus eli nosebo-ilmiö.

Ollakseen tehokasta statiinihoito pitää aloittaa ajoissa eikä odottaa komplikaatioiden kehittymistä. Dementiaa ja pitkälle edennyttä sydämen tai munuaisten vajaatoimintaa statiinihoito ei korjaa.

Statiinit ovat myös saaneet uusia haastajia. Vielä niitä tehokkaammin LDL-kolesterolipitoisuutta voidaan pienentää PCSK9:n estäjillä, jotka tuovat uusia mahdollisuuksia vaikeiden dyslipidemioiden ja suurimman riskin potilaiden hoitoon. Niiden laajempaa käyttöä rajoittaa kuitenkin hinta.

Lähde: Strandberg T. Yhä voimissaan – statiinihoito täyttää 30 vuotta. Suom Lääkäril 2017;72:1283–88.

kirjoittaja:
Tiina Huttu
toimittaja

Kuva: Fotolia

Lue artikkeli kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Lataa tiedostoja