Ilmastoriskien hallintaan kehitetään toimintamalleja

Osa riskeistä on hallittavissa hyvällä varautumisella.

Suuri osa Suomea lähivuosina uhkaavista sää- ja ilmastoriskeistä on hallittavissa hyvällä varautumisella. Erityisesti infrastruktuuriin ja välittömästi vaaraa aiheuttaviin sääilmiöihin, kuten tulviin ja myrskyihin, voidaan kohtalaisen hyvin varautua.

Näin arvioivat Valtioneuvoston tilaaman Sää- ja ilmastoriskien arviointi ja toimintamallit (SIETO) -hankkeen laatijat. Hankkeessa tietämys riskeistä on koottu yhteen.

Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan myös suomalaisten terveyteen monin tavoin, vaikka maailmanlaajuisesti tarkastellen vaikutukset ovat täällä keskimääräistä huomattavasti vähäisempiä, todetaan THL:n tiedotteessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos oli yksi hankkeen toimijoista.

Suomessa terveysriskejä aiheuttavat erityisesti helle, talous- ja uimavesiepidemiat, puutiaisaivotulehdus ja muut vektorivälitteiset infektiot, liukastumistapaturmat ja rakennusten kosteusvaurioihin liittyvät terveyshaitat.

Epäsuorasti sää- ja ilmasto-oloihin liittyvät riskit, kuten taudit ja tuholaiset, ovat vaikeasti hallittavia. Toinen vaikeasti hallittava ja arvioitava riskiluokka ovat muualta maailmasta välittyvät ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ilmastonmuutos vaikuttaa monin tavoin esimerkiksi talouden toimijoihin ja kansainväliseen turvallisuuteen ja edelleen myös Suomen huoltovarmuuteen ja kokonaisturvallisuuteen.

Muuttuvat riskit eivät jakaudu tasaisesti. Vanhukset ovat huomattavasti haavoittuvampia helleaaltojen vaikutuksille kuin muu väestö, hyvätuloisilla on paremmat mahdollisuudet suojautua esimerkiksi ruoan hinnan nousulta kuin pienituloisilla.

Hankkeessa on laadittu ilmastoriskiarvion lisäksi toimintamalli, joka auttaa päivittämään ilmastoriskiarviota säännöllisesti ja yhdistämään sen eri toimijoiden nykyisiin järjestelmiin.

Kirjoittaja:

Hertta Vierula

Toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla 17.9.2018.