Istukka on väliaikainen elin, joka muodostuu raskauden aikana kohdun seinämään. Se kiinnittyy sikiöön napanuoran välityksellä.
Istukka alkaa kehittyä heti alkuraskaudessa ja kasvaa vauvan mukana koko raskauden ajan.
Synnytyksen jälkeen istukka irtoaa kohdun seinämästä ja syntyy jälkeisinä eli lapsiveden ja vauvan jälkeen.
Istukan moninaiset tehtävät
Istukalla on useita tärkeitä tehtäviä sikiön kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta:
Ravinnon ja hapen kuljetus: istukka toimii ikään kuin suodattimena ja kuljettaa äidin verenkierrosta sikiölle kaiken sen tarvitseman ravinnon, kuten glukoosin, aminohapot, rasvahapot, vitamiinit ja kivennäisaineet. Samalla se välittää äidiltä happea sikiön käyttöön.
Kuona-aineiden poisto: sikiön aineenvaihdunnassa syntyvät kuona-aineet, kuten hiilidioksidi ja urea, siirtyvät istukan kautta äidin verenkiertoon ja poistuvat hänen elimistönsä kautta.
Hormonituotanto: istukka tuottaa useita tärkeitä hormoneja, jotka ylläpitävät raskautta ja tukevat sikiön kehitystä. Näitä hormoneja ovat muun muassa istukkahormoni, progesteroni ja estrogeeni.
Suoja sikiölle: istukka toimii osittain suojana haitallisia aineita ja infektioita vastaan, vaikka kaikki aineet eivät sen läpi pääsekään (esimerkiksi alkoholi ja monet lääkkeet voivat ylittää istukan)
Istukan sijainti
Normaalisti istukka kiinnittyy kohdun ylä- tai sivuseinämään. Istukan sijainti voidaan todeta ultraäänitutkimuksissa raskauden aikana.
Joissain tapauksissa istukka voi sijaita alempana kohdussa, jolloin puhutaan etisestä istukasta (placenta praevia). Tämä voi aiheuttaa verenvuotoa raskauden loppupuolella ja vaatii erityishuomioita synnytyksessä.
Toinen mahdollinen ongelma on istukan ennenaikainen irtoaminen (abruptio placentae), jossa istukka irtoaa kohdun seinämästä ennen synnytystä. Tämä on vakava tilanne, joka voi vaarantaa sekä äidin että lapsen ja vaatii välitöntä hoitoa.
Raskauden aikana voidaan ultraäänitutkimuksilla seurata istukan toimintaa ja sikiön hyvinvointia. Esimerkiksi istukan verenvirtausta voidaan tutkia Doppler-ultraäänellä.