Kaksi lasten migreenin estolääkettä osoittautui tehottomiksi

NEJM:ssa julkaistu tutkimus ei tue amitriptyliinin ja topiramaatin käyttöä nuorilla migreenipotilailla.

Amitriptyliini ja topiramaatti ehkäisevät lasten migreenikohtauksia suunnilleen yhtä hyvin kuin sokeripillerit, kertoo NEJM:ssa julkaistu tutkimus.

Tutkimuksessa tarkasteltiin, kuinka monella lapsella migreenipäivät vähenevät ainakin 50 prosenttia. Lumeryhmässä näin kävi 61 prosentilla lapsista. Amitritpyliiniä saaneista samaan pääsi 52 prosenttia ja topiramaattia saaneista 55 prosenttia.

Lääkkeitä saaneilla lapsilla oli enemmän haittavaikutuksia kuten väsymystä.

Satunnaistetussa tutkimuksessa oli mukana 361 lasta ja nuorta, jotka olivat 8–17-vuotiaita. Seuranta-aika oli 24 viikkoa. Tutkimus keskeytettiin hyödyttömänä väliaika-analyysin jälkeen.

Plasebon vasteosuus on ollut suuri myös aikaisemmissa lasten migreenitutkimuksissa.

Suomessa harvinaisia lääkkeitä

Amitriptyliini ja topiramaatti ovat Yhdysvalloissa käytetyimpiä migreenin estolääkkeitä lapsipotilailla.

Tutkimuksen aikana Yhdysvaltain lääkevalvontaviranomainen FDA hyväksyi topiramaatin sarjoittaisen migreenin hoidossa 12–17-vuotiailla. Tutkijoiden mukaan tuoreet tulokset voivat johtaa lasten migreeninestolääkkeiden uudelleenarviointiin.

Käypä hoito -suosituksen mukaan lasten migreenin ensisijainen estolääke on propanololi. Suosituksessa todetaan, että amitriptyliinin vaikutus tunnetaan kroonisen kivun hoidossa ainakin aikuisilla, mutta sen tehoa lasten migreenin estossa ei ole kunnolla tutkittu. Topiramaatin käyttöä suositellaan vain vaikeimmissa tapauksissa erikoislääkärin määräämänä.

Kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Fotolia