Keitä ja jäähdytä ravut turvallisesti

Ravustuskauden alkaessa on hyvä muistaa, kuinka saksiniekat tulee keittää ja jäähdyttää.

Ravustuskausi alkaa tänään 21. heinäkuuta ja jatkuu lokakuun loppuun asti. Rapuja saadaan yleensä saaliiksi noin 3–4 miljoonaa kappaletta. Suurin osa saaliiksi saatavista ravuista on täplärapuja, loput ovat jokirapuja.

Eläviä rapuja myyvän kauppiaan on ilmoitettava lajin kauppanimi, tuotantomenetelmä (pyydetty) ja pyyntialue. Merestä pyydettyjen rapujen osalta myyjän on ilmoitettava jokin määritellyistä merialueista ja makeasta vedestä pyydettyjen osalta alkuperämaa.

Jos ravustat itse

Pyydettyjä, eläviä rapuja on suojattava valolta ja liialta lämpenemiseltä, joten rapusumpun on oltava riittävän syvällä vedessä ja varjoisassa paikassa. Vedenvaihdon on oltava vilkasta sumpussa ja sumpun ympärillä.

Rapuruton leviämisen ehkäisemiseksi rapuja ei saa tilapäisestikään sumputtaa muissa luonnonvesistöissä kuin pyyntivesistössä. Eläviä rapuja ei saa päästää luonnonvesistöstä toiseen.

Keitä ja käytä saksiniekat oikein

Rapuja keitettäessä veden tulee kiehua kunnolla ennen rapujen kattilaan laittoa. Kuolleita rapuja ei saa keittää elintarvikkeena käytettäviksi.

Elävät ravut tulee lisätä kattilaan vähitellen siten, että keitinvesi kiehuu jatkuvasti. Näin ravut kuolevat mahdollisimman nopeasti.

Keittämisen jälkeen ravut on jäähdytettävä nopeasti. Keitetyt ravut tulee säilyttää noin 0 °C:n lämpötilassa, esimerkiksi jäitettyinä. Jos ravut halutaan pakastaa, pakastetut ravut tulee säilyttää lämpötilassa, joka on –18 °C tai kylmempi.

Lähde: Evira

Kuva: Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta