Keliakia lisää hoidettunakin hiukan kuoleman vaaraa

Keliakiapotilaiden kuolemanvaara oli 26 prosenttia suurempi kuin sisarusten.

Keliakia lisää hoidettunakin hiukan kuoleman vaaraa Kuva 1 / 1 Kuva: panthermedia

Keliakiaan on tiedetty liittyvän pieni kuolleisuuden lisääntyminen, jonka syy on toistaiseksi epäselvä. Se voi johtua tautiin liittyvästä lievästä kroonisesta tulehduksesta. Koska keliakia tunnistetaan nykyisin aikaisempaa varhemmin ja gluteenittoman ruoka­valion avulla suoliston pintanukka normaalistuu nopeasti, voisi ajatella, että lisääntynyttä kuoleman vaaraa ei enää olisi – mutta onpa kuitenkin.

Ruotsalaistutkijat selvittivät asiaa yli 49 000 potilaan kohortissa, johon koottiin kaikki ohutsuolibiopsian perusteella diagnosoidut keliakiapotilaat vuosilta 1969–2017. Tutkitut olivat diagnosointihetkellä keskimäärin 32-vuotiaita ja heistä 62,4 prosenttia oli naisia. Jokaiselle tutkitulle valittiin viisi kaltaistettua verrokkia. Toisessa analyysissä kohortin potilaita verrattiin heidän sisaruksiinsa.

Keliakiapotilaiden seurannan mediaani oli 12,5 vuotta ja potilaista 6 596 kuoli. Keliakiapotilaiden kuolleisuus oli hiukan suurempi kuin verrokkien. Hienoinen kuolleisuuden lisääntyminen nähtiin kaikissa ikäryhmissä, ja suurin se oli ikäryhmässä, jossa keliakia oli diagno­soitu 18–39 vuoden iässä. Nuorempana diagnosoiduilla sairauden fenotyyppi on ehkä vakavampi.

Vertaamalla keliakiapotilaita sisaruksiin voitiin hallita geenien ja kasvu­ympäristön vaikutuksia kuolleisuuteen. Keliakiapotilaiden kuolemanvaara oli 26 prosenttia suurempi kuin sisarusten.

Tutkimus ei onnistunut tuottamaan tietoa tai uusia hypoteeseja keliakiaan liittyvän kuolemanvaaran syystä tai mekanismista.

Lebwohl B, Green P, Söderling J ym. Association between celiac disease and mortality risk in a Swedish population. JAMA 2020;323:1277–85.

Teksti: Helena Liira

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 21/2020.

Oletko jo lukenut nämä?