Kommentti: Potilasohje ei riitä lääkkeen toimittamiseen

Yksi e-reseptijärjestelmän perusteluista on ollut paperittomuus. Tämä ei toteudu, mikäli jokaiselle potilaalle tulostetaan vastaanotolla turhia potilasohjeita.

Lääkärilehdessä 33/2015 käsiteltiin Kanta-palvelun heinäkuista käyttökatkosta ja todettiin, että häiriön aikana potilaat saavat e-reseptillä kirjoitetut lääkkeensä apteekista, jos heillä on potilasohje mukanaan (1). Teksti julkaistiin myös Potilaan Lääkärilehdessä.

Apteekista ei kuitenkaan voi toimittaa e-reseptillä kirjoitettuja lääkkeitä pelkän potilasohjeen perusteella, mikäli yhteyttä reseptikeskukseen ei ole. Emme voi apteekista tällöin mitenkään varmistaa, onko lääkemääräys jo esimerkiksi käytetty kokonaan, emmekä voi kirjata reseptikeskukseen lääkettä toimitetuksi.

Lääketurvallisuuden vuoksi toki aivan välttämättömät ja elintärkeät lääkkeet toimitetaan, mikäli ne ovat aivan loppu ja katkos kestää pitkään, mutta tällöin tulee soittaa hoitavalle lääkärille ja pyytää häntä määräämään tämä välttämätön ja kiireellinen lääke puhelinmääräyksenä, jotta toimitusmerkintä voidaan tehdä siihen ja antaa mahdolliset Kela-korvaukset.

Yksi e-reseptijärjestelmän perusteluista on ollut paperittomuus. Tämä ei toteudu, mikäli jokaiselle potilaalle tulostetaan vastaanotolla turhia potilasohjeita. Tilannekohtaisesti niistä toki on hyötyä, mutta esimerkiksi monet potilaat eivät niitä todellakaan tarvitse, ja pyytävät jo heti apteekkiin saapuessaan heittämään ohjeen silppuriin. Potilasohje ei kokemukseni mukaan sujuvoita reseptin toimittamista, pikemminkin hidastaa sitä, ja aiheuttaa myös epävarmuutta asiakkaissa, kun ihmiset edelleen luulevat paperin olevan välttämätön lääkkeen saamiselle ja saattavat jättää lääkkeensä hakematta, mikäli lappu ei olekaan syystä tai toisesta mukana.

E-reseptillä kirjoitetun lääkkeen toimittamisen yhteydessä lääkkeen ohjetarraan tulostuu joka ostokerralla, paljonko lääkettä on reseptillä jäljellä ja mihin saakka resepti on voimassa. ­Pyrimme tämän myös kertomaan suullisesti asiakkaille. Potilasohjeeseen toimitustiedot sen sijaan eivät päivity, ja tästä aiheutuu väärinkäsityksiä päivittäin.

Kirjoittanut:
Maria Taipaleenmäki
farmaseutti

Kirjallisuutta:
1. Vierula H. Muista antaa potilasohje. Suom Lääkäril 2015;70:1974.

Kuva:
Panthermedia

Lue lisää sähköisestä reseptistä.

Lue myös: Omakanta-palvelu auttaa reseptien hallinnassa