Korona voi aiheuttaa myös akuutin haimatulehduksen

COVID-19-pankrea­tiitti näyttää välittyvän ACE-2-reseptorin kautta.

Virus ei ole pankreatiitin aiheuttajana uusi havainto, sillä esimerkiksi sikotautiin voi liittyä akuutti haimatulehdus. Koronaviruksen aiheuttamaan taudinkuvaan kuuluu monenmoisia maha-suolikanavan oireita, mutta itselleni akuutti haimatulehdus on ollut uusi tieto. Sen patofysiologiaa on pohdittu tuoreessa British Journal of Surgeryn pääkirjoituksessa.

SARS-CoV-2-virusta löytyy korona­infektion aikana mm. ruokatorvesta, mahalaukusta, duodenumista ja rektumista. Ilmeisesti haimatulehdus ­välittyy ACE-2-reseptorin kautta, jota on runsaasti myös eksokriinisessa haimassa. Pääkirjoituksessa spekuloidaan koronaviruksen assosiaatiota ja kausaliteettia haimatulehduksessa, sillä kaksi neljästä Kochin postulaatista täyttyy: korona­virusta löytyy haimasta akuutin infek­tion aikana ja virus voi tunkeutua haimasolukkoon ex vivo ja in vivo. Aivan varmaa kausaliteettia on vaikeaa todistaa, koska koronaviruksen antaminen terveelle ihmiselle tai sen eristäminen haimasolukosta koronapotilaan haimatulehduksen aikana ei ole eettisesti mahdollista.

Joka tapauksessa COVID-19-pankrea­tiitti näyttää välittyvän ACE-2-reseptorin kautta, ja se tuo uusia tuulia idiopaattisen pankreatiitin patofysiologian tutkimiseen. Mielenkiintoista on myös, että Suomestakin on julkaistu ACE:n estäjien ja akuutin haimatulehduksen positiivisesta yhteydestä Fimean ja Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden laaja rekisteri­tutkimus.

Tutkimuksissa on myös huomattu, että haimatulehdus on vaikeampi korona­infektion aikana. Tämä on ymmärrettävää, koska molemmat taudit iskevät mm. keuhkoihin ja lisäävät verisuonten permeabiliteettia. Tehohoidossa olleista koronapotilaista jopa 13 %:lla on ollut akuutti haimatulehdus liitännäissairautena, ja kaikista SARS-CoV-2-positiivisista haimatulehdus on ollut 0,27 %:lla.

Pandanaboyana S. Exploring Koch’s postulate for SARS-CoV-2-induced acute pancreatitis: is it all about the ACE? Br J Surg 2021;108:879–81.

Kuoppala J,ym. ACE inhibitors and the risk of acute pancreatitis : a population-based case–control study. Pharmacoepidemiol Drug Saf 2017;26:853–7.

Hannu Paajanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 38/2021.