Koronavirusinfektio sai ICD-10-koodin pikavauhtia

Yleensä THL päivittää koodistojaan kaksi kertaa vuodessa. Uusin päivitys on tehty ­vuoden­vaihteessa.

Uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19-virustauti sai ­pikavauhtia oman ICD-10-koodinsa U07.1. Koodi on päivitetty myös THL:n koodistopalvelimelle. Kirjaamisohjeet julkaistaan näinä päivinä THL:n verkkosivuilla.

Koronaviruksen laboratoriotutkimukselle on myös luotu oma koodinsa: 6466 ja nimikkeen lyhenne -CV19NhO.

Yleensä THL päivittää koodistojaan kahdesti vuodessa. Uusin päivitys on tehty vuodenvaihteessa.

– Koodistopalvelutoiminta on THL:n lakisääteistä viranomaistoimintaa. Jaamme koodistopalvelimella sosiaali- ja terveydenhuollossa käytettyjä tieto­rakenteita, joita ovat esimerkiksi ICD-10 -tautiluokitus ja toimenpideluokitus, kertoo kehittämispäällikkö Mikko Härkönen THL:n Tietopalvelut-osastolta.

Muutokset ICD-10-luokitukseen tulevat WHO:sta. Tärkeimmät vuoden vaihteessa voimaan tulleista muutoksista liittyvät eteisvärinään/eteislepatukseen, peräpukamiin ja vatsanpeitteiden tyriin.

– Moni saattaa muistaa jopa ulkoa eteisvärinän koodin I48, mutta nyt se on jaettu kuuteen vähän hienojakoisempaan diagnoosiin, kertoo ylilääkäri ­Jonna Salonen THL:n Tietopalvelut-osastolta.

Peräpukamadiagnoosit taas on siir­retty verenkiertoelinten sairauksista ruuansulatuselinten lukuun, ja sen myötä diagnooseilla on uudet K64-alkuiset koodit. Myös vatsanpeitteiden tyrien koodit ovat muuttuneet.

Ilmoita puutteista

Potilastietojärjestelmiin koodien muutokset tulevat kunkin organisaation ­tietohallinnon tekemien päivitysten myötä. Jos päivitys tuntuu viipyvän, sitä voi tiedustella omasta tietohallinnosta.

Lääkäreillä saattaa olla vaikeuksia ­pysyä muutoksissa mukana. Jos koodista on epäselvyyttä, esimerkiksi Terveysportin hakukoneen avulla voi hakea oikeaa koodia.

THL:n koodistopalvelutiedotteet voi tilata omaan sähköpostiinsa osoitteesta koodistopalvelutiedote@thl.fi.

Salonen ja Härkönen toivovat ammattilaisilta yhteydenottoja, jos nämä ­havaitsevat koodistoihin lisättävää tai löytävät niistä korjattavaa.

– Lääketiede kehittyy ja tulee uusia toimenpiteitä tai laboratoriotutkimuksia. Otamme ehdotuksia vastaan, Salonen sanoo.

Diagnoosikoodien ja toimenpideluokituksen ehdotukset voi lähettää koodistopalveluun (koodistopalvelu@thl.fi). Laboratorionimikkeistön sekä radiologisen tutkimus- ja toimenpideluokituksen ehdotukset tehdään Kuntaliittoon.

Kansainväliseen ICD-10-tautiluokitukseen ei tehdä kansallisia muutoksia, mutta esimerkiksi diagnoosien suomalaisia nimiä voidaan muuttaa, jos nimi on vaikkapa vanhanaikainen. Joskus WHO:n tekemä muutos on voinut jäädä lisäämättä suomalaiseen versioon.

Muutokset koodistoihin tehdään ­yhteistyössä erikoislääkäriyhdistysten kanssa, ja ne vaativat usein jopa kuukausien valmistelun.

– Haluamme palvella terveydenhuoltoa niin, että tieto saadaan ammattilaisten käyttöön järkevässä muodossa, Salonen toteaa.

Anne Seppänen

Juttu on julkaistu aikaisemmin Lääkärilehdessä 10/2020