Lapsen koronatartunta voi olla sivulöydös

HUS:ssa on ollut toistakymmentä ­koronapositiivista lasta sairaalahoidossa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on ollut toistakymmentä koronavirustartunnan saanutta lasta sairaalahoidossa koronapandemian alusta lähtien, kertoo ylilääkäri ja lasten infektiotautien professori Harri Saxen HUS:sta ja Helsingin yliopistosta.

Haastatteluhetkellä viime viikolla HUS:n sairaaloissa oli kaksi positiivisen koronatestituloksen saanutta lasta. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kertoi ­aiemmin, että sairaalahoidossa oli yksi koronatartunnan saanut lapsi.

Noin puolella sairaalahoidossa olleista lapsista hoidon ensisijainen syy ei ole liittynyt koronaan, ja koronatartunta on ollut sivulöydös. Esimerkiksi virtsatie­infektion saaneelta lapselta on otettu myös koronatesti.

Kun koronatartunta on sairaalahoidon syy, lapsilla on ollut muun muassa ripulia, hengitystieinfektio-oireita tai astman tyyppisiä hengitysvaikeuksia.

Kaksi lasta on ollut hoidossa hyper­inflammatorisen MIS-C-syndrooman vuoksi, joka on Kawasakin taudin kaltainen sairaus. Se on ilmennyt jälkitautina noin kuukauden päästä COVID-19-taudin sairastamisesta. Jälkikäteen korona on voitu todeta vasta-ainetestillä, ei enää PCR-testillä.

Lapsia ei ole Suomessa menehtynyt ­koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ­tilaston mukaan nuorimmat korona­virustautiin menehtyneet ovat 40–49-vuo­tiaita.

Ei uusille rajoituksille

Harri Saxen toivoo, että lapsia ja nuoria koskevia pandemian hallintaan liittyviä rajoituksia harkitaan tarkkaan ja tarvittaessa lievennetään.

– On paljon päiväkoti- ja koulualtistuksia, mutta hyvin vähän jatkotartuntoja. Parin prosentin luokkaa, jos sitäkään, hän sanoo.

Kaikkia rajoituksia hän ei olisi poistamassa, mutta esimerkiksi urheilurajoituksia voisi hänen mielestään harkitusti lieventää.

– Eikä nykynäkymillä tarvittaisi ainakaan uusia rajoituksia.

Minna Pihlava

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 5/2021.