Lasten antibioottien ja astmalääkkeiden kulutus väheni pandemiassa

Lääkkeiden käytön vähenemisestä syntyi noin 3,4 miljoonan euron säästö.

Pandemiarajoitusten aikana alle 12-vuotiaat lapset sairastivat vähemmän tavallisia hengitystieinfektioita, mikä vähensi antibioottihoitojen määrää noin 55 prosentilla ja astmalääkkeiden kulutusta noin 20 prosentilla verrattuna vuoteen 2019. Lääkkeiden käytön vähenemisestä syntyi noin 3,4 miljoonan euron säästö. Havainnot tehtiin Kelan avoimeen rekisteritietoon perustuvassa tutkimuksessa.

Tutkimuksessa selvitettiin alle 12-vuotiaille lapsille apteekeista toimitettujen antibiootti- ja astmalääkereseptien määrä Suomessa vuosilta 2019 ja 2020. Tiedot jaettiin neljännesvuosiin ja ikäluokkiin 0–5 vuotta ja 6–12 vuotta. Taustamateriaaliksi selvitettiin lasten perusterveydenhuollon käyntien määrä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen avoimesta rekisteristä ja lasten määrä Digi- ja väestöviraston rekistereistä vastaavana aikana.

Antibioottireseptejä toimitettiin 0–5-vuotiaille lapsille 445 reseptiä tuhatta lasta kohden vuonna 2019 ja 196 reseptiä tuhatta lasta kohden vuonna 2020. Vastaavat luvut 6–12-vuotiailla lapsilla olivat 206 reseptiä tuhatta lasta kohden vuonna 2019 ja 99 reseptiä tuhatta lasta kohden vuonna 2020. Vähenemä koski kaikkia antibioottiryhmiä ja kaikenikäisiä lapsia. Eniten eli 60 prosenttia väheni makrolidiryhmän antibioottien käyttö 0–5-vuotiailla ja pienin eli 31 prosentin vähenemä oli kefalosporiiniryhmän antibioottien käytössä 6–12-vuotiailla.

Astmalääkkeistä keuhkoputkia avaavat lääkkeet vähenivät eniten

Astmalääkkeissä suurin eli 35 prosentin vähenemä oli lyhytvaikutteisten keuhkoputkia avaavien lääkkeiden kulutuksessa 0–5-vuotiailla.

Antibiootti- ja astmalääkereseptien toimittaminen vähentyi eniten vuoden 2020 toisella neljänneksellä ja vähenemä säilyi vuoden 2020 loppuun, vaikka lasten käyntien määrä perusterveydenhuollossa palasi entiselle tasolle.

– Pandemiarajoitusten aiheuttama muiden infektioiden vähentyminen näkyy selvästi lasten tarvitsemien antibioottien ja astmalääkkeiden kulutuksessa. Merkittävän taloudellisen säästön lisäksi lapset ovat infektioiden suhteen voineet paremmin ja altistuneet vähemmän lääkkeiden sivuvaikutuksille. Vaikka pandemia-aika on ollut monin tavoin raskasta, varsinkin pienimmille lapsille, se on tuonut myös jotain hyvää. Toivottavasti opimme tästä jotain tulevaisuutta varten ja suojelemme kaikkein nuorimpia lapsia infektioilta jatkossakin, Itä-Suomen yliopiston lastentautien professori Marjo Renko kertoo tiedotteessa.

Ulla Toikkanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.