Leikkauskipu kuriin useita kivunlievitysmenetelmiä käyttämällä

Lukuun ottamatta välitöntä leikkauksen jälkeistä aikaa puolet potilaista koki vain vähäistä kipua leikkauspäivänä, kun käytettiin useampaa eri mekanismeilla vaikuttavaa kipulääkettä tai kivunlievitysmenetelmää.

Ortopedisten päiväkirurgisten potilaiden kokema voimakas kipu ei ole niin yleistä kuin aiemmin on raportoitu, toteaa LL Riika Merivirta väitöstutkimuksessaan.

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että noin viidennes suomalaisista päiväkirurgisista potilaista kokee kohtalaista tai voimakasta kipua.

– Tutkimukseni ei vahvistanut käsityksiä, joiden mukaan operaatiot ovat erityisen kivuliaita. Lukuun ottamatta välitöntä leikkauksen jälkeistä aikaa puolet potilaista koki vain vähäistä kipua leikkauspäivänä, kun käytettiin useampaa eri mekanismeilla vaikuttavaa kipulääkettä tai kivunlievitysmenetelmää, sanoo Merivirta.

Lue lisää: Kivulias kihti

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin myös olkalisäkkeenalaista puuduteinfuusiota, joka osoittautui turvalliseksi ja kipua lievittäväksi menetelmäksi olkapäätähystyspotilailla.

– Ero oli kuitenkin sen verran pieni verrattuna suun kautta otettuun kipulääkitykseen, että kustannukset ja tekniset ongelmat huomioiden tämän kivunhoitomenetelmän rutiininomaista käyttöä ei voi suositella.

Merivirta tutki myös pieniannoksisen fentanyylilaastarin tehoa vaihtoehtoisena kivunhoitomuotona.

Merivirran mukaan laastari tarjosi samantyyppisen jatkuvan kipua lievittävän vaikutuksen kuin puuduteinfuusio olkapäätähystyksen jälkeen. Vaivaisenluuleikkauksissa ja jäykän isovarpaan leikkauksissa siitä ei ollut lisähyötyä verrattuna vain suun kautta otettaviin kipulääkkeisiin.

Lähde:
Anaesthesia and pain management for use in orthopaedic day surgery (Ortopedisen päiväkirurgisen potilaan anestesia ja kivunhoito)

Kirjoittantu:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva:
Pixmac