Lue kriittisesti some-uutisia urologisista syövistä

Valtaosa Facebookissa jaetuista artikkeleista sisälsi virheellistä tai harhaanjohtavaa informaatiota.

Sosiaalisessa mediassa jaetaan muuta kuin tosiasioihin perustuvaa tietoa urologisista syövistä 28 kertaa todennäköisemmin kuin oikeaa tietoa.

Kalifornialaisyliopiston tutkijat käyttivät sosiaalisen median analysointiin tarkoitettua verkkotyökalua urologisia syöpiä ja PSA-tutkimuksen käyttöä käsittelevien artikkelien löytämiseksi vuoden ajan elokuusta 2017. Facebook osoittautui selvästi suosituimmaksi kanavaksi. Analysoitavaksi valittiin kymmenen jaetuinta englanninkielistä artikkelia kustakin aiheesta. Kaksi lääkäriä vertasi niistä saatua informaatiota tuoreeseen tutkimustietoon ja hoitosuosituksiin ja jakoi artikkelit kolmeen kategoriaan: täsmällisiin, virheellisiin ja harhaanjohtaviin.

Eturauhassyöpää käsittelevät artikkelit olivat levinneet ylivoimaisesti eniten 399 000 jakoa, mutta seitsemän kymmenestä artikkelista sisälsi virheellistä tai harhaanjohtavaa informaatiota. Virheellistä tai harhaanjohtavaa tietoa oli jaossa myös munuaissyövästä, virtsarakon syövästä, kivessyövästä ja PSA-tutkimuksesta.

Väärä informaatio liittyi tavallisimmin syövän diagnoosiin, torjuntaan tai hoitoon. Vaikka 35 valituista 50 artikkelista oli täsmällisiä, niitä jaettiin vähemmän.

Virheellinen informaatio voi vaikuttaa vahingollisesti potilaan käsitykseen taudista ja sen vaatimista hoidoista. Potilaat tulee ohjata tutkitun tiedon pariin ja hoitosuosituksia pitää tuoda näkyvämmin esiin sosiaalisen median kanavilla.

Lähde: Alsyouf M ym. ’Fake News’ in urolgy: evaluating the accuracy of articles shared on social media in genitourinary malignancies. BJU International 2019. doi: 10.1111/bju.14787

Kirjoittaja
Ossi Lindell

Kuva
Adobe / AOP

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 34/2019.