Luuydinnäytteen ottaminen sattuu hetken muttei vuoda

Biopsia aiheutti välitöntä kipua lähes kaikille, mutta vain 10 % koki sen vaikeaksi.

Koepalan otto luuytimestä on verisairauksien diagnostiikan perustoimenpiteitä. Norjalaiset tutkivat tämän toimenpiteen aiheuttamaa kipua potilaan näkökulmasta sekä verenvuodon esiintyvyyttä.

184 keskimäärin 63-vuotiasta potilasta sai arvioida toimenpiteeseen liittyvän kivun määrää ja kestoa asteikolla 0–10 heti tutkimuspöydältä asti. Biopsia aiheutti välitöntä kipua lähes kaikille, mutta vain 10 % koki sen vaikeaksi (7–10). Vaikeimmat kivut hävisivät pääsääntöisesti alle tunnissa, ja keskimäärin kipua tuntui 1,5 vrk. Sukupuoli, painoindeksi tai lääkärin kokemattomuus eivät olleet yhteydessä kivun määrään, mutta nuoremmille potilaille toimenpide oli vaivalloisempi. Huomionarvoista on, että vain yhdeksän potilasta sai kivunlievitystä ennen näytteenottoa.

Vakavia välittömiä verenvuotoja ei ilmaantunut kenellekään, mutta kaksi potilasta joutui palaamaan sairaalahoitoon myöhemmin. Toimenpide ei aiheuttanut merkittäviä verenvuotoja liittyen mataliin trombosyyttiarvoihin tai lääkityksen, kuten verihiutaleiden estäjien tai antikoagulanttien, käyttöön. Huolellinen kompressio riitti vuodon tyrehdyttämiseksi.

Luuydinbiopsia on potilaalle pelottava toimenpide ja hetkellisesti myös kivulias sellainen. Ei liene siis kohtuutonta tarjota etukäteen riittävän tehokasta kivun tai pelon lievitystä ainakin valikoiduille, siis nuorille potilaille.

Lähde:
Valebjorg T, Spahic B, Brentum F ym. Pain and bleeding associated with trephine biopsy. Eur J Haematol 2014;93:267–72.

Kirjoittanut:
Marko Vesanen
erikoislääkäri
TYKS

Kuva: Pixmac

Julkaistu Lääkärilehdessä 50–52/2014.

Lue lisää jutun aiheesta