Maailman terveysjärjestö on sitoutunut pysymään Afganistanissa

Terveydenhuollon viivästykset ja keskeytykset lisäävät tautien leviämisen riskiä.

Maailman terveysjärjestö WHO on sitoutunut pysymään Afganistanissa ja toimittamaan terveyspalveluja suojellakseen siviilejä, lääkintähenkilökuntaa, potilaita ja terveydenhuollon laitoksia. Siviilien hyvinvointi sekä henkilökunnan turvallisuus on tärkeintä.

Viimeaikaisen konfliktin tuloksena loukkaantumiset ovat lisääntyneet ja tarvetta on ensiavulle ja kirurgisille palveluille. Heinäkuussa konflikteihin liittyviä loukkaantumisia hoidettiin 13 897 WHO:n tukemissa terveydenhuollon laitoksissa. Vastaava määrä vuosi sitten heinäkuussa oli hieman yli 4 000.

WHO on tehnyt alustavan arvion siitä, millaisia terveyteen liittyviä tarpeita liikkeellä olevalla väestöllä on. Kaksi liikkuvaa terveydenhuollon ryhmää on otettu käyttöön, mutta viimeisten 36 tunnin ajan ne eivät ole voineet toimia maan turvattoman tilanteen vuoksi.

Kenttäraporttien mukaan alueilla, joille ihmiset ovat paenneet, esiintyy lisääntyvässä määrin ripulia, aliravitsemusta, korkeaa verenpainetta ja koronaviruksen aiheuttaman taudin kaltaisia oireita. Terveydenhuollon viivästykset ja keskeytykset lisäävät tautien leviämisen riskiä ja estävät heikoimmassa asemassa olevia ryhmiä saamasta elintärkeää hoitoa.

Lisäksi hyökkäykset terveydenhuoltoa kohtaan aiheuttavat suuren haasteen. Tammikuusta heinäkuuhun 26 terveydenhuollon yksikköä ja 31 terveydenhuollon työntekijää ovat joutuneet konfliktin keskelle ja 12 työtekijää on tapettu.

WHO:n mukaan pysyvä pääsy humanitaarisen avun piiriin on kriittinen oljenkorsi miljoonille afgaaneille eikä sitä tule katkaista. Kuukausia kestänyt väkivalta on rasittanut Afganistanin heikkoa terveydenhuoltojärjestelmää, joka on jo kärsinyt tarvikepulasta koronapandemian johdosta.