Mielenterveys- ja päihdeongelmat vaarallinen yhdistelmä

Suomessa mielenterveyspotilaat kuolevat 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö.

Mielenterveysongelmat voivat lyhentää elinikää, mutta erityisesti tämä koskee potilaita, joilla on myös päihdeongelmia. Tuoreen tutkimuksen mukaan riskit koskevat alkoholia ja kovia huumeita.

Tulokset perustuvat Tanskan kattaviin terveysrekistereihin, ja niiden perusteella skitsofreniaa ja päihdeongelmia potevien ikävakioitu kuolleisuus on lähes yhdeksän kertaa suurempaa kuin terveiden. Myös pelkkää skitsofreniaa potevien kuolleisuus oli noin nelinkertaista verrattuna samanikäisiin terveisiin.

Samanlaiset yhteydet havaittiin kaksisuuntaista mielialahäiriötä tai masennusta sairastavilla. Heillä päihdeongelmat liittyivät noin kuusinkertaiseen riskiin menehtyä seurannan aikana.

Eri päihteistä alkoholi ja kovat huumeet suurensivat riskejä kaikilla potilailla, mutta skitsofreniaa sairastavilla myös kannabiksen käyttö liittyi suurentuneeseen kuolleisuuteen.

Tutkimuksessa käytettiin 41 000 skitsofreniaa sairastavan, 12 000 kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevan ja 88 000 masennuspotilaan rekisteritietoja. Potilaiden kuolleisuutta verrattiin samaikäisten terveiden kuolleisuuteen.

Tulokset julkaistiin Lancet Psychiatry -lehdessä.

Suomessa mielenterveyspotilaat kuolevat 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, etteivät mielenterveysongelmaiset pääse tai hakeudu hoitoon yhtä hyvin kuin muut, minkä lisäksi usein heidän fyysiset vaivansa jäävät mielenterveysongelmien takia hoitohenkilökunnalta huomaamatta. Myös haitalliset ja epäterveelliset elämäntavat sekä psyykenlääkkeiden haittavaikutukset selittävät osan ilmiöstä.

Lue myös:
Psykoosien hoito elämänkaaren aikana
Uutta tietoa skitsofreniasta
12 faktaa: Nuorten kaksisuuntainen mielialahäiriö

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Lancet Psychiatry 2015:9;p801808

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.