Milloin COVID-19-potilas lasketaan parantuneeksi?

HUS julkaisi ohjeita siitä, milloin eristys voidaan purkaa ja koska potilas voidaan todeta parantuneeksi.

Suurin osa koronavirustartunnan saaneista sairastaa taudin oireettomana tai lievin oirein. Lievästi oireilevat toipuvat parissa viikossa. Heillä, joilla tauti on vakavampi, oireet voivat jatkua jopa viikkoja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että he olisivat edelleen tartuttavia.

PCR-testiä käytetään koronavirustartunnan toteamiseen, ja siihen se soveltuu hyvin. Sen sijaan parantumisen osoittaminen negatiivisella PCR-testituloksella on ongelmallisempaa.

– Tiedämme tavallisista hengitystieviruksista, että virusta voidaan havaita hengitysteistä jopa viikkoja taudin sairastamisen jälkeen herkillä PCR-testeillä. Sama pätee myös koronavirusinfektioon. Positiivinen PCR-testitulos oireiden loppumisen jälkeen ei tarkoita sitä, että henkilö olisi vielä tartuttava, sanoo HUS:n infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen tiedotteen mukaan.

Hyväkuntoinen koronavirustartunnan saanut voi sairastaa eristyksessä kotona. Eristystä jatketaan vähintään 7 vuorokautta riippumatta siitä, onko potilaalla oireita vai ei. Jos oireita on vielä tämän 7 vuorokauden jälkeen, potilaan tulee olla kotona, kunnes hän on ollut oireeton vähintään vuorokauden ajan. Uutta koronavirusnäytettä ei ole tarpeen ottaa.

Keuhkomuutosten korjaantuminen voi viedä pitkän ajan

Jos koronavirustartunnan saanut tarvitsee sairaalahoitoa, häntä hoidetaan eristyksessä ja henkilökunta noudattaa varotoimia sekä käyttää suojaimia. Jos potilas siirtyy toivuttuaan sairaalasta suoraan kotiin, uusia koronavirusnäytteitä ei ole tarpeen ottaa. Potilas saa tarvittavat ohjeet kotiutuessaan.

Jos potilas siirtyy sairaalasta jatkohoitopaikkaan tai kuntoutukseen, uusia koronavirusnäytteitä ei oteta, jos potilas on ollut kaksi vuorokautta oireeton ja oireiden alusta on kulunut vähintään kaksi viikkoa.

Jos sairaalahoito pitkittyy esimerkiksi jonkin muun sairauden hoidon vuoksi, tällä hetkellä toimitaan siten, että eristys- ja varotoimet lopetetaan, kun potilaasta on otettu kahtena peräkkäisenä päivänä koronavirusnäytteet ja ne ovat olleet negatiiviset.

Sairaalasta kotiutettu koronavirustartunnan saanut potilas ei välttämättä ole vielä kokonaan parantunut, vaikka virusta ei enää hänen elimistöstään löytyisikään. Jos infektio on aiheuttanut keuhkomuutoksia, niiden korjaantuminen voi viedä pitkän ajan.

– Aika näyttää, miten hyvin ja missä ajassa koronaviruksen aiheuttamat muutokset parantuvat, Järvinen sanoo.

Hertta Vierula

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.