Ministeri Risikko: Sote-ala tarvitsee maahanmuuttajien työpanosta

"Nuorten ikäluokat eivät riitä täyttämään työvoimapulaa. Tarvitsemme sosiaali- ja terveydenhoitoalalle osaavaa työvoimaa myös ulkomailta."

– Sosiaali- ja terveysalalta jää vuoteen 2020 mennessä eläkkeelle lähes 17 000 työntekijää vuosittain. On arvioitu, että alalta avautuu vuoteen 2025 mennessä 235 000 uutta työpaikkaa, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko puhuessaan tänään Kansainvälisessä Siirtolaisjuhlassa Seinäjoella.

– Nuorten ikäluokat eivät riitä täyttämään työvoimapulaa. Tarvitsemme sosiaali- ja terveydenhoitoalalle osaavaa työvoimaa myös ulkomailta.

Risikon mukaan sosiaali- ja terveysalan työperäisen maahanmuuton täytyy olla suunnitelmallista ja eettisesti kestävää.

– Suomi on sitoutunut noudattamaan Maailman terveysjärjestön (WHO) eettisiä periaatteita, jotka koskevat terveydenhuoltoalan kansainvälisiä rekrytointeja. Eettiset periaatteet ohjaavat työvoiman hankintaa ja sopimusten tekemistä. Yksi periaatteista on, että emme rekrytoisi terveydenhoitohenkilöstöä maista, joissa alan ammattilaisista on puutetta. Lisäksi maahanmuuttajan on saatava tietoa esimerkiksi omista oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan suomalaisessa yhteiskunnassa ja työelämässä, Risikko totesi.

Järjestelmän tuntemus tärkeää

Risikko muistutti, että tärkeää sosiaali- ja terveysalalle töihin tuleville on kielitaito ja suomalaisen järjestelmän tuntemus:

– Sote-alalla työskentely edellyttää vahvaa ammattitaitoa, jonka yksi osa on kielitaito ja koko järjestelmän tuntemus. Yhteisen kielen puuttuminen voi vähentää luottamusta ammattihenkilöstöön tai jopa vaarantaa hoitotilanteen. Kielten opetusta ja työvoimapoliittista koulutusta on lisättävä, samoin mahdollisuutta opiskella kieliä myös työsuhteen aikana.

Koska juuri sosiaali- ja terveysala tarvitsee tulevaisuudessa paljon uutta työvoimaa, on alan täydennyskoulutusta järjestettävä riittävästi. Perehtyminen suomalaiseen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmään on olennainen osa koulutusta.

– Moni asiakas tai potilas tarvitsee samanaikaisesti sosiaali- ja terveyspalveluja sekä muita kunnan palveluja. Esimerkiksi vanhusten auttamiseksi ei yksistään lääkkeiden määrääminen riitä. Järjestelmän ymmärtäminen ja hallinta varmistaa sen, että ihminen saa aina tarvitsemansa avun.

Lähde: STM

Lue lisää jutun aiheesta