Miten olkapään sijoiltaanmeno kannattaa hoitaa?

Nopea leikkaus päihitti konservatiivisen hoidon.

Olkapään sijoiltaanmeno on yleisin nivelluksaatio: ilmaantuvuus on 15–56/100 000 asukasta. Yleisimmin kyseessä on urheiluvamma ja potilaat alle 40-vuotiaita. Jos lapaluun nivel­kuppia ympäröivä rustoinen reunus (labrum) repeää tai murtuu, luksaatiolla on taipumus uusiutua. Suomalaiset ortopedit tekivät hyvän meta-analyysin selvittääkseen, mikä hoitomuoto vähentää parhaiten olkanivelen instabiliteettia ensimmäisen luksaation jälkeen. Nopea leikkaus päihitti konservatiivisen hoidon.

Tutkijat kävivät läpi kaikki satunnaistetut tutkimukset vuoden 2018 alkuun saakka. Kohtalainen näyttö saatiinkin siitä, että labrumin repeämä ensimmäisen luksaation yhteydessä kannattaa korjata heti, jotta vältytään uusintaluksaatioilta tai instabiliteetilta. Ripeän kirurgian NNT-arvo uuden luksaation estämiseksi oli 2–5. Konservatiivisesti hoidetuista potilaista 47 % ei saanut uutta luksaatiota. Luksaation jälkeisestä immobilisaatiosta (erilaiset sidokset, kuten eksterni/interni rotaatiosidos) ei ollut selvää hyötyä, eikä avoleikkaus ollut parempi kuin tähystysleikkaus estämään uusia sijoiltaanmenoja.

Yhteenvetona voisi sanoa, että ­ammattiurheilijan labrum kannattaa korjata heti ensimmäisen luksaation jälkeen. Potilaalle tulee kertoa, että konservatiivinen hoitovaste on vain 50 %. Magneetti­kuvaus on varmasti hyödyllinen vaurioiden osoittamisessa, vaikka sitä ei tässä selvitettykään.

Lähde:

Kavaja L, Lähdeoja T, Malmivaara A, Paavola M. Treatment after traumatic shoulder dislocation: a systematic review with a network meta-analysis. Br J Sports Med 2018;52:1498–506.

Kirjoittaja:

Hannu Paajanen

gastrokirurgian professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 4/2019.