Mobiilisovellus auttaa tunnistamaan potilaan tilan heikkenemisen

Sairaanhoitaja Johanna Lemivaara kirjaa mobiilisovellukseen potilastiedot jo käyntien yhteydessä. Tämä hyödyttää myös lääkäreitä, tuumaa Jussi Pohjonen.

Medanets-mobiilisovellus on helpottanut kirjaamista sairaaloissa. Muun muassa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa hoitajat pystyvät kirjaamaan sovelluksen kautta potilaan vointia koskevat tiedot jo käyntien yhteydessä.

Tieto siirtyy viiveettä potilastietojärjestelmään, joten hoitajat välttyvät kahteen kertaan kirjaamiselta.

Mobiilisovellus auttaa myös lääkäreitä, vaikka he eivät käytäkään sovellusta kirjaamiseen.

Useassa Suomen sairaalassa käytetään NEWS-riskipisteytysjärjestelmää (National Early Warning Score), joka auttaa ennustamaan potilaan tilassa ­tapahtuvia muutoksia. Pirkanmaalla järjestelmä on käytössä koko sairaanhoitopiirissä, ja mobiilisti sitä käytetään 45 osastolla.

– Lääkärinä hyödyn sovelluksesta, koska se tekee automaattisesti NEWS-laskennan ja tallentaa sen potilastietojärjestelmään. NEWS tulee mitattua ­joka kerta, kun potilaasta otetaan vitaaliparametrit, joten riskipisteiden seuranta on aina reaaliaikaista, sanoo TAYS:n sisätautien erikoislääkäri Jussi Pohjonen.

Mobiilisovelluksen avulla riskipisteet ovat heti hoitajien ja lääkärien hyödynnettävissä. Tietoja ei enää tarvitse syöttää järjestelmään yksitellen, vaan kaikki hoituu automaattisesti.

– Rohkenen väittää, että jos hoitaja kirjaa samat vitaaliarvot manuaalisesti, riskipisteiden laskeminen jäisi käytännössä tekemättä, Pohjonen jatkaa.

Hän on ottanut tavaksi seurata aktiivisesti potilaiden NEWS-riskipisteitä, koska tieto on jatkuvasti nykyään mobiilisovelluksen ­ansiosta ”tyrkyllä”.

– Jos NEWS sanoo, että kuusi pistettä, joudun konkreettisesti pysähtymään, että mistä pisteet tulevat. Omalla kohdallani potilaan hyväkuntoisuus on esimerkiksi asettunut ­uuteen valoon.

Suljetun verkon data on sotkettu

Mobiilisovellusta käytetään yleensä organisaation omilla laitteilla, joita on yhtä paljon kuin hoitajia on kerralla vuorossa. Sairaalan sisällä toimivaan järjestelmään kirjaudutaan aina omilla tunnuksilla.

– Kirjautumisen aikana sinne ladataan osaston potilaiden tiedot ja muu relevantti tieto. Jos hoitaja unohtaa vuoron päätteeksi kirjautua ulos, järjestelmä tekee sen itse ­ennalta määritellyllä tavalla, Medanets Oy:n toimitusjohtaja Juha-Matti Ranta kertoo.

Sovelluksen tietoturvaan on kiinnitetty erityistä huomiota. Omilla palvelimilla ja suljetussa verkossa toimivassa järjestelmässä kaikki data on kryptattua ja sotkettua.

– Potilastunnistetta ja potilaaseen liittyvää tietoa ei ole yhdistetty. Ne yhdistetään vasta palvelimilla, täydentää Ranta.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tekee mobiilisovelluksella kuukaudessa yli 16 000 NEWS-riskipistearviota. Sovellus on käytössä Suomessa 25 sairaalassa ja useilla terveysasemilla.

Tuomas Keränen

kuva: Jyrki Luukkonen