"Nuoret ja lahjakkaat lähtevät ulkomaille"

Ei täällä kaaoksessa eletä, mutta ihmiset alkavat väsyä, kertoo Kreetalla asuva anestesiologi Karen Piironen-Politis.

– Ei täällä kaaoksessa eletä, mutta ihmiset alkavat väsyä, kertoo Kreetalla asuva anestesiologi Karen Piironen-Politis.

Työtaakka on kasvanut työntekijöiden määrän vähetessä. Laajoja irtisanomisia ei Rethymnonin sairaalassa, eikä muualla Kreikan julkisessa terveydenhuollossa ole Piironen-Politisin mukaan koettu, mutta eläkkeelle jäävien tilalle ei palkata uusia työntekijöitä.

Erikoistuviakaan lääkäreitä ei enää esimerkiksi anestesiologiassa ole.

– Vielä muutama vuosi sitten nuoret lääkärit jonottivat erikoistumispaikkoja. Nyt erikoistumispaikat ovat täyttämättä, sillä nuoret lääkärit suuntaavat ulkomaille.

Nuoret eivät halua jäädä, kun parempia aikoja ei ole näköpiirissä. Kreikan terveydenhuollossa on tarjolla lähes pelkästään määräaikaisia töitä. Piironen-Politis arvioi, että monella nuorella lääkärillä on iso kynnys muuttaa syrjäseuduille vain lyhytaikaisen työsuhteen vuoksi. Myös palkka ja työolot ovat huonot. Tulevaisuus näyttää valoisammalta muualla Euroopassa.

– Etenkin Saksassa kreikkalaisilla lääkäreillä tuntuu olevan kysyntää. Täällä järjestetään kielikursseja lähtijöille ja työpaikat hankitaan halukkaille valmiiksi, Piironen-Politis kertoo.

Kahvitunnilla purnataan

Osana talouden säästökuuria suunnitellaan tuhansien virkojen vähentämistä julkiselta sektorilta. Viime viikolla suljettiin valtion yleisradioyhtiö ERT:n televisio- ja radiokanavat. Terveydenhuollossa säästöjä yritetään saada esimerkiksi keskittämällä, mutta se on lukuisten saarten muodostamassa valtiossa hankalaa. Kreetan saarella joitain sairaaloita on yhdistetty ja toisia suljettu. Rethymnonin sairaala ei tiettävästi ole lakkautusuhan alla, vaikka kaikenlaisia huhuja liikkuukin. Joidenkin osastojen toiminta on kuitenkin loppunut tai supistunut minimiin henkilökunnan puutteen vuoksi.

– Jos osaston kolmesta erikoislääkäristä kaksi jää eläkkeelle, toiminta ei enää oikein ole mahdollista. Ainakin päivystykset loppuvat.

Lääkärien työpäivät ovat pidentyneet, kun väki on vähentynyt. Piironen-Politis tekee joka päivä muutaman tunnin ylitöitä. Kuukaudessa on 7–8 päivystystä. Vain viidestä päivystyksestä maksetaan.

Kahvitunneilla purnataan ja puretaan väsymystä. Vanhimmat lääkärit ja hoitajat haaveilevat eläkkeelle pääsystä.

– Eläkkeiden leikkaukset uhkaavat kuitenkin tehdä eläkeläisistä niin köyhiä, että vakituinen työ huonoine työehtoineenkin on kuitenkin parempi vaihtoehto.

Piironen-Politis uskoo, että vaikeimmat hetket ovat vielä edessä.

– Toistaiseksi olemme pystyneet hoitamaan potilaat. Toisinaan leikkausta on pitänyt siirtää, kun välineistä on ollut pulaa, mutta tavalla tai toisella tarvikkeet on saatu kasaan ja leikkaus on päästy tekemään myöhemmin.

Perusterveydenhuollossa tilanne on vaikeampi, sillä lääkärille on vaikea päästä ja reseptien uusimisessa on pitkät jonot. Toistaiseksi terveydenhuollon säästöt eivät ole Piironen-Politisin tietojen mukaan uhanneet kreikkalaisten terveyttä.

– Mutta jos joku ei esimerkiksi syö lääkkeitään siksi, ettei hänellä ole niihin varaa, vaikutukset näkyvät vasta myöhemmin.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Eleonora Politi

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla

Lue lisää jutun aiheesta