Päivystyspotilaat eivät innostuneet verkon oirepalvelusta

Koneelta onnistuu hoidon tarpeen arviointi, mutta ihmisillä on siihen vielä totuttelemista.

Kevättalvella käyttöön otettu, ­internetissä toimiva Oireapu-­algoritmi on toistaiseksi jäänyt varsin vähälle käytölle Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelu Soitessa.

Oireapu-palvelu auttaisi Soiten asukkaita päivystyksen hoidon tarpeen ar­vioinnissa, jos he vain hoksaisivat sitä käyttää.

Soitessa on maaliskuun alusta ollut käytössä netissä toimiva Klinik Healthcare Solutions Oy:n tuottama Oireapu-palvelu, jonka algoritmi tekee ensimmäisen kartoituksen potilaan vaivasta.

Asiakas klikkaa palvelussa ihmishahmosta sitä kohtaa, johon vaiva pääasiallisesti sijoittuu. Sen jälkeen palvelu esittää tarkentavia kysymyksiä ja ohjaa vastausten perusteella eteenpäin.

Palvelu ohjaa potilaan ottamaan ­yhteyttä joko hätäkeskukseen, päivystykseen tai oman terveyskeskuksen vastaanotolle. Palvelun kautta voi jättää myös yhteydenottopyynnön. Tavoit­teena on helpottaa puhelinpalvelun ruuhkia.

– Oireapu-palvelu ei ole oikein lyönyt läpi. Vastaanoton puolelle on tullut keskimäärin yksi yhteydenottopyyntö päivää kohden, kertoo Kokkolan vastaanottojen vastuualuejohtaja Markku Vähähyyppä.

– Ehkä meidän pitäisi markkinoida tätä enemmän, hän pohtii.

Yhteispäivystykseen taas on tullut palvelun kautta noin 1200 yhteydenottoa maaliskuun alun jälkeen. Alkuinnostuksen jälkeen tahti on hidastunut.

Päivystyskäytössä ensimmäistä kertaa

Algoritmia on käytetty kiireettömässä ajanvarauksessa eri puolella Suomea, mutta Keski-Pohjanmaalla se on ensimmäistä kertaa päivystyksen käytössä.

– Kokemukseni mukaan algoritmi toimii kohtalaisen hyvin ja erottelee ­päivystyspotilaat ei-päivystyspotilaista, arvioi yhteispäivystyksen ylilääkäri Risto Hannula.

Hannula kuitenkin odotti sähköiseltä palvelulta enemmän.

– Vaikuttaa siltä, että ihmiset ovat vielä aika konservatiivisia ja mieluummin soittavat suoraan päivystykseen.

Käyttäjät ovat olleet pääosin nuoria ihmisiä.

– Vaikka käyttö on vähäistä, on hyvä, että on olemassa mahdollisuus sähköiseen yhteydenottoon, Hannula sanoo.

Potilas kontaktissa koneeseen

Entä mitä lääkäri ajattelee siitä, että ­potilas on ensimmäiseksi kontaktissa koneeseen?

– Ei se haittaa, kunhan algoritmi tunnistaa tarpeeksi luotettavasti päivystyshoidon aiheet. Käsittääkseni se on määritelty niin herkäksi, että se suosittelee ottamaan herkemmin yhteyttä päivystykseen kuin puhelinneuvonta, Hannula sanoo.

– Potilaille tämä olisi helppo, mutta he eivät ole vielä löytäneet palvelua. Ajattelisin silti, että ammatti-ihminen on kuitenkin parempi arvioimaan tilannetta kuin kone, Vähähyyppä pohtii.

Kyseessä on pilottijakso, joka päättyy vuoden 2019 lopussa. Jatkosta päätetään ensi vuoden aikana. ●

Teksti: Anne Seppänen

Kuva: Kuvakaappaus oireapupalvelusta / Klinik