Probioottien rooli suolistosairauksien hoidossa

Vakuuttavaa näyttöä ei löytynyt probioottien hyödyistä esimerkiksi Crohnin taudin hoidossa.

Lactobacillus- ja Bifidobacterium -probiootit saattavat vähentää keskosena (alle 37 vk), pienipainoisena (alle 2 500 g) syntyneiden imeväisten kokonaiskuolleisuutta ja nekrotisoivan enterokoliitin riskiä. Ne voivat myös nopeuttaa enteraaliseen ravitsemukseen siirtymistä ja lyhentää varhaisvaiheen sairaalahoidon kestoa. Lisäksi tietyt probiootit (S. boulardii, L. acidophilus ja L. casei) ehkäisevät Clostridium difficile -ripulin ilmaantumista antibioottikuurin yhteydessä aikuisilla ja lapsilla.

American Gastroenterological Asso­ciation (AGA) on päivittänyt suosituksensa probioottien käytöstä suolistosairauk­sien hoidossa. Suositus perustuu laajaan tekniseen katsaukseen, johon on koottu 7 systemaattista katsausta ja meta-analyysiä; mukaan otettiin yhteensä 217 julkaisua.

Vakuuttavaa näyttöä ei löytynyt probioottien hyödyistä Clostridium difficile -infektion, Crohnin taudin, haavaisen koliitin tai ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa. AGA ei myöskään suosittele rutiininomaista probioottien käyttöä lasten vatsataudin aiheuttamaan ripuliin.

Haavaisen koliitin hoitona tehdyn ileoanaaliliitoksen J-pussin suolisäilö­tulehduksen ehkäisyyn ja remission ylläpitoon AGA suosittelee 8 probiootin yhdistelmää.

Suoliston mikrobiomilla on merkittävä rooli suolen terveyden ylläpidossa ja sairastavuudessa. AGA kaipaakin lisää laadukkaita tutkimuksia aiheesta.

Su GL, Ko CW, Bercik P ym. AGA Clinical Practice Guidelines on the Role of Probiotics in the Management of Gastrointestinal Disorders. Gastroenterology 2020;159:697–705. doi: 10.1053/j.gastro.2020.05.059

Preidis GA, Weizman AV, Kashyap PC ym. AGA Technical Review on the Role of Probiotics in the Management of Gastrointestinal Disorders. Gastroenterology 2020;159:708–38.e4. doi: 10.1053/j.gastro.2020.05.060

Nina Kaseva

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 37/2020.