Sairaala-apteekkien lääkevalikoima kilpailutetaan 2–3 vuoden välein. Nyt suuressa osassa maata totutellaan uuteen valikoimaan, sillä useimmat yliopistosairaalapiirit kilpailuttivat erva-alueensa apteekkien valikoiman viime vuonna.
Lääkkeiden velvoitevarastoinnin vuoksi valikoiman vaihtuminen kestää 3–6 kuukautta.
Sairaala-apteekin valikoiman hankintamenettely on valtava palapeli.
– Tarjouspyyntökirje oli 57-sivuinen, ja lisäksi tarjoajilla oli täytettävänä 15 000-rivinen sähköinen tarjouspohja-asiakirja. Kaikesta mahdollisesta ei saada tarjouksia, koska koko tarjouskaudeksi edellytetään kiinteää hintaa, kertoo Turun yliopistollisen keskussairaalan sairaala-apteekkari Kirsti Torniainen.
Avoterveydenhuollon reseptilääkkeiden osuus lääkekaupasta on noin 80 % ja toiminta on tarkkaan säädeltyä muun muassa sairausvakuutuskorvauksen ja viitehintajärjestelmän takia. Hintaputkivalmisteiden hinnathan vaihtuvat kolmen kuukauden välein. Tämä heijastuu myös julkisen sektorin lääkkeiden kilpailutukseen. Rinnakkaislääkkeiden hinnanmuodostus Suomen kaltaisella pienellä markkina-alueella tekee meistä haastavan toimintaympäristön, ja tämä tuntuu myös sairaala-apteekkien kilpailutuksissa.
Halvin lääke ei aina voita kilpailua
TYKS:n erva-alueella tarjouskilpailua ei aina voita halvin tuote. Hinnan osuus on vertailussa vain 40 %, jos valmisteiden välillä on eroa. Muut arviointiperusteet, kuten lääke- ja tuoteturvallisuus, potilasturvallisuus sekä käyttötarkoitukseen soveltuminen muodostavat vertailussa yhteensä 60 %.
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin apteekkari Marja Iso-Mustajärvi puolestaan kertoo TAYS:n erva-alueella hinnan osuudeksi kilpailutuksessa puolet.
– Valmisteen soveltuvuus käyttöympäristöön voi olla merkittävä tekijä kilpailutuksessa. Toisaalta yksittäisten mieltymysten mukaan on mahdoton toimia. Joskus sairaala-apteekki kohtaa vaatimuksia tietyn valmisteen hankkimisesta, mutta aika harvoin niihin voidaan kesken hankintakauden vastata, Iso-Mustajärvi toteaa.
Käyttöön liittyviä seikkoja ja lääketarjouksia käsitellään sairaanhoitopiireissä muun muassa asiantuntijaryhmissä, joita esimerkiksi TAYS:ssa on 22. Niissä on mukana lähes 200 lääkäriä, myös erva-alueen pienemmistä sairaaloista. TYKS:ssa asiantuntijaryhmissä on mukana myös hoitajia. Ryhmissä käsitellään tarjouskilpailujen valmistelua ja lääkevalintoja omilla erikoisaloilla.
Hankintatehtäviin sairaala-apteekissa osallistuu pieni osa henkilökunnasta. Esimerkiksi TAYS:ssa ja TYKS:ssa ryhmän muodostavat sairaala-apteekkarin lisäksi yksi proviisori ja yksi farmaseutti.
Lääkkeiden rahallinen arvo sen sijaan on huomattava. Kahden vuoden hankintakauden arvo on TAYS:ssa 180 miljoonaa euroa, ja TYKS:ssa loppuvuodesta allekirjoitettujen puitesopimuksien arvo oli yhteensä 135 miljoonaa euroa. Hankintakauden aikana lääkkeitä ostetaan jatkuvasti. Varastossa on enimmillään velvoitevarastointilain edellyttämät 3–6 kuukauden kulutusta vastaavat määrät lääkkeitä.
– Parhaillaan meillä olevan lääkevaraston arvo lähes 7 miljoonaa euroa, toteaa Marja Iso-Mustajärvi.
Ulla Järvi
toimittaja
Kuva: Vesa-Matti Väärä
Julkaistu Lääkärilehdessä 4/14.