Sappirakon tulehdus raskauden aikana: leikkaus vai antibiootti?

Antibiootilla hoidetuilla oli enemmän synnytykseen liittyviä komplikaatioita kuin leikatuilla.

Raskaus lisää jonkin verran sappi­kivien muodostumisriskiä, ja sappirakon tulehduksen yleisyyden arvioidaan olevan noin 1/1 600 raskautta. Raskaudenaikaisen kolekystiitin hoidoksi suositellaan useimmiten laparoskooppista kolekystektomiaa.

Amerikkalaisesta rekisteristä poimittiin vuosilta 2010–15 sekä leikkaushoitoa että antibioottihoitoa sappirakon tulehdukseen saaneet raskaana olleet potilaat. Tarkastelussa oli sekä äidin että ­lapsen terveysmuuttujia, mm. lapsi­kuolleisuus, abortit, ennenaikainen synnytys, keisarileikkaukset, vuodot ja infektiot sekä laskimoveritulpat.

Rekisteristä löytyi yhteensä 6 390 raskaana ollutta kolekystiittipotilasta, joista 38,2 % leikattiin (5,1 % avoleikkauksia). Toisen raskauskolmanneksen aikana leikkaus oli yleisempi kuin antibiootti­hoito.

Riskianalyysi osoitti, että antibiootilla hoidetuilla oli enemmän synnytykseen liittyviä komplikaatioita kuin leikatuilla.

Suomessakin suositellaan yleensä laparoskooppista kolekystektomiaa vaikean kolekystiitin hoidoksi. Lievä kolekystiitti voi parantua antibiootti­hoidolla, mutta noin 20–30 % joudutaan leikkaamaan. Raskaana oleville toinen raskauskolmannes lienee turvallisin leikkaus­ajankohta.

Rios-Diaz A ym. Is it safe to manage acute cholecystitis nonoperatively during pregnancy? A nationwide analysis of morbidity according to management strategy. Ann Surg 2020;272:449.

Hannu Paajanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 10/2021.