Tämän taiwanilaisgeriatri oppi Suomen geriatriasta

Pohjaton valinnan­vapaus hankaloittaa hoitoketjua, sanoo taiwanilainen geriatri Ming-Yueh Chou.

Kun potilailla on loputon valta valita hoitonsa, seuraukset näkyvät lääkäreiden vastaanotolla. Taiwanin sairaanhoitovakuutusta on kuvailtu yhdeksi maailman anteliaimmista. Vakuutus on potilaille halpa, koska sen rahoittaa pääosin valtio. Asiakas voi valita hoitonsa niin yksityiseltä kuin julkiseltakin puolelta. Hinta on aina sama.

– Potilas voi käydä tapaamassa neljää lääkäriä samaan vaivaan. Jokainen määrää erilaisia lääkkeitä, kuvailee Suomessa kuusi viikkoa HYKS:n ja Helsingin yliopiston vieraana ollut geriatri Ming-Yueh Chou.

1300 potilaspaikan veteraanisairaalassa työskentelevä Chou näkee rajoittamattoman valinnanvapauden vaikutukset vastaanotollaan. Vanhuksella voi olla käytössään jopa 20 lääkettä.

Valinnanvapaus kuormittaa myös hoitojärjestelmää. Yleislääkärit tapaavat 50–100 potilasta vuorokaudessa, joten he eivät ehdi tarkistaa lääkitystä. Sen tekevät apteekit.

Choun sairaalassa lääkärit vastaan­ottavat 10–20 potilasta päivässä, jotta heillä aikaa on perehtyä potilaiden tilanteeseen.

Terveyskulut paisuvat

Ming-Yueh Chou tutustui vuoden sapattivapaansa aikana Kanadan, Yhdysvaltojen, Ranskan ja Suomen vanhustenhoitoon. Taiwanin terveydenhoitokulut paisuvat anteliaan vakuutuksen, rajoittamattoman valinnanvapauden ja vanhenevan väestön takia.

Taiwanin hallitus haluaa tehostaa järjestelmää, joten Chou kerää parhaita käytänteitä maailmalta uudistukseen.

Suomen hoitoonohjausjärjestelmän Chou haluaisi viedä Taiwaniin. Potilaat ohjataan tehokkaasti yksiköstä toiseen. Chou tutustui muun muassa Lahden AKKUNA-päivystysosastoon, joka hoitaa vähintään 70 vuotta täyttäneitä akuuttipotilaita.

– Potilaat olivat akuuttihoidossa vain pari päivää. Sairaalani akuuttiyksikössä ei ole riittävästi paikkoja, koska potilaat viipyvät osastolla jopa 12 päivää. Se on liian pitkä aika.

Taiwanin valinnanvapaus tarkoittaa, että potilaat voivat itse valita myös jatkohoitopaikkansa. Lääkäri voi vain suositella jatkohoitoa.

– Sairaalassamme suosittelemme, ­että potilas jäisi hoidettavaksemme. Se helpottaisi jatkohoitoa. Mutta potilaalla on aina valta valita, Chou sanoo.

Lonkkaleikkauksen jälkeen lepoon

Suomen vanhustenhoidon vahvuus on potilaiden toimintakyvyn vahvistaminen kaikissa hoitovaiheissa.

Taiwanissa iäkkäät potilaat ovat passiivisia, koska hoitohenkilökunta varjelee heitä kaatumisilta. Esimerkiksi lonkkaleikkauksen jälkeen suositellaan jopa kuukausien sänkylepoa, kun Suomessa potilaat halutaan heti ylös ja liikkeelle.

Osteoporoosipotilaita varjellaan sitomalla heidät istumaan. Ylös pääsee, kun pyytää hoitajaa avuksi.

– Koulutamme ammattilaisia ja vanhuksia liikunnan hyödyistä. Maaseudulla ajatellaan yhä, ettei vanhusten tarvitse liikkua arjessaan, Chou kuvailee.

Taiwanin terveydenhoitojärjestelmän suurin etu on kattava, kansallinen potilastietojärjestelmä. Järjestelmästä löytyvät potilaan terveystiedot, lääkitys ja hoitohistoria. Se on mahdollistanut taiwanilaisille kansainvälisesti korkealaatuisen lääketieteen tutkimuksen.

Chou ei halua neuvoa sote-uudistusta tekevää Suomea ja asettelee sanansa varovaisesti.

– Loputon valinnanvapaus ei ole aina tehokkainta. Suomessa on jo nykyisin erittäin hyvä yksiköiden välinen hoitoon­ohjausjärjestelmä.

Kirjoittaja:
Minttu-Maaria Partanen
toimittaja

Kuva Mikko Käkelä

Uutinen on julkaistu Lääkärilehdessä 7/2018.