Testosteronihoidon päälinjoista on kansainvälinen yhteisymmärrys

Yhdistysten mukaan testosteroni­vajaus on kliininen oireyhtymä, jonka diagnoosi edellyttää matalan testosteronitason lisäksi tilan merkkejä tai oireita.

Miehen testosteronivajaus on kiistelty aihe sekä diagnostisten kriteerien että seulottavien, hoitoa tarvitsevien, hoidon aiheuttamien haittojen ja hoidonaikaisen seurannan osalta. Amerikkalaistutkijat kokosivat vertailuun seitsemän suuren kansainvälisen erikoislääkäriyhdistyksen asiaa koskevat hoitosuositukset.

Yhdistysten mukaan testosteroni­vajaus on kliininen oireyhtymä, jonka diagnoosi edellyttää matalan testosteronitason lisäksi tilan merkkejä tai oireita. Testosteronivajauksen kynnysarvo suosituksissa vaihtelee tai sitä ei ­ilmoiteta, mutta se sijoittuu välille 10,4–12,1 nmol/l. Ennen hoidon aloittamista pitää lisäksi olla tiedossa potilaan PSA ja hematokriitti (punasolujen suhteellinen osuus veren koko tilavuudesta) ja arvio hoidon ­riski-hyötysuhteesta. Matalaa testosteronitasoa pidetään sydän- ja verisuonitautien riskitekijänä. Toisaalta testosteronihoito haittaa siittiö­tuotantoa.

Hoito edellyttää huolellista seurantaa. Sen suhteen ohjeistukset eivät poikkea oleellisesti toisistaan. Testosteroni, hematokriitti ja PSA on tarpeen tutkia 3, 6 ja 12 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta ja kerran vuodessa sen jälkeen. Useat yhdistykset suosittelevat eturauhasen tunnustelua samassa yhteydessä. Sydän- ja verisuonitauteja sairastavien testosteronihoitoon ­yhdistykset ottavat kantaa rajoitetusti: konsensus on olla antamatta testoste­ronia 3–6 kuukauden aikana sydän- tai aivoinfarktin jälkeen.

Toinen harmaa alue on eturauhas­syöpä, vaikka yksimielisyys vallitsee siitä, että testosteronihoito ei sitä aiheuta. Amerikan urologiyhdistys toteaa, että minkään tutkimuksen mukaan testosteronihoito ei nosta PSA-arvoa merkittävästi lumehoitoon verrattuna. Kuitenkin matalimpien testosteroni­tasojen potilaiden PSA nousee toden­näköisesti enemmän kuin muiden, koska PSA:n muodostus edellyttää riittävää testosteronipitoisuutta. Euroopan urologi­yhdistyksen mukaan PSA:n tasanne saavutetaan vuoden testosteronihoidon jälkeen.

Lähde: Salter CA ja Mulhall JP. Guideline of guidelines: testosterone therapy for testosterone deficiency. BJU International, verkossa ensin 17.8.2019. doi: 10.1111/bju.14899

Ossi Lindell

Julkaistu Lääkärilehdessä 50–52/2019