Tutkimus löysi useita uusia migreenin geneettisiä riskitekijöitä

Tulokset voivat edistää täsmälääkkeiden kehittämistä.

Laaja kansainvälinen tutkimus selvitti migreenin geneettistä taustaa.

Tuore kansainvälinen tutkimus tunnisti 123 geenialuetta, jotka liittyvät migreeniriskiin, tiedottaa Helsingin yliopisto. Niiden joukossa on kaksi löydöstä, jotka liittyvät uusiin migreenin täsmälääkkeisiin.

Uusimpien migreenilääkkeiden teho perustuu kalsitoniinigeeniin liittyvän peptidin (CGRP) vaikutuksen estoon. Yksi nyt tunnistetuista geenialueista sisältää tämän CGRP-neuropeptidin tuottamiseen tarvittavat geenit (CALCA/CALCB). Myös toinen uudenlaisen migreenin täsmälääkkeen kohdemolekyyli, HTR1F-geenin koodaama serotoniinireseptori, sijaitsee eräällä nyt löydetyistä uusista geenialueista.

– Jo toimivaksi tiedettyihin migreenilääkkeisiin liittyvät geneettiset löydökset antavat toivoa siitä, että geenitutkimukset voivat paljastaa myös uusia potentiaalisia migreenilääkkeiden kohdemolekyylejä, sanoo tutkimusta johtanut Matti Pirinen Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Tutkimuksessa myös osoitettiin, että kolme geenialuetta vaikuttaa altistavan pelkästään auralliselle migreenille ja kaksi pelkästään aurattomalle.

Lisäksi tulokset tukivat migreenin neurovaskulaarista syntymekanismia ja osoittivat, että sekä hermoston toimintaan että verisuonten supistumiseen liittyvät geneettiset tekijät vaikuttavat migreenialttiuteen.

Helsingin yliopiston johtama kansainvälinen tutkimus on suurin tähän asti toteutettu migreeniin keskittynyt geenitutkimus. Nature Genetics –tiedelehdessä helmikuussa julkaistut tulokset perustuvat yli 102 000 migreenipotilaan ja yhteensä yli 873 000 osallistujan genomitietoon.

Suomessa on arviolta 700 000 migreenipotilasta.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.