Tutkimus paljasti sairaaloiden suklaarohmut

Näkyvälle paikalle asetettu suklaa häviää osastoilta suhteellisen nopeasti, kertoo British Medical Journal.

Sairaalan osastolle näkyvälle paikalle asetettu suklaa häviää suhteellisen nopeasti, kertoo BMJ:n joulunumerossa julkaistu tutkimus.

Tutkimuksessa eniten suklaata söivät avustajat ja hoitajat, jotka molemmat napsivat 28 prosenttia suklaista. Lääkärit söivät niistä 15 prosenttia.

Tutkimus toteutettiin neljällä osastolla kolmessa brittiläisessä sairaalassa. Tutkijat havainnoivat suklaarasioita keskimäärin 254 minuutin ajan. Tutkittavat eivät tienneet, että heidän suklaansyöntiään tarkkaillaan.

Tutkimusaikana 74 prosenttia suklaista meni parempiin suihin. Konvehti säilyi rasiassa noin 51 minuuttia. Suljettu rasia oli avattu noin 12 minuutissa. Kulutus alkoi kahmimisvaiheella ja väheni eksponentiaalisesti.

Kahden suklaamerkin kulutuksessa oli eroa. Myös osastojen ja erikoisalojen välillä näytti olevan eroja, mutta havaintojen pohjalta ei voitu vetää johtopäätöksiä.

Kiista ratkesi

Tutkimuksen johdannossa todetaan, että osastoilla syödään usein potilaiden ja heidän perheidensä tuomia suklaita.

– Havaitsimme, että suklaat hupenevat nopeasti. Yleinen kiistakysymys työpaikalla oli, mikä ammattiryhmä söi eniten suklaata, tutkijat kirjoittavat.

He muistuttavat kuitenkin, että tulos ei tarkoita hoitajien ja avustajien syövän eniten suklaata henkilöä kohden. Näihin ammattiryhmiin kuuluvia on paljon, mikä voi selittää tulosta. Tutkijat ovat itse lääkäreitä.

Tutkijoiden mielestä osastoille pitää tuoda enemmän suklaata, jotta kaikki pääsevät osalliseksi herkuista. Suklaarasioiden pienenemistä vastaan tulisi myös lobata sinnikkäästi.

Aiheesta ei ole aikaisempaa tutkimusta.

Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.