Tutkimus: Tyräverkolla apua vatsanpeitekipuun

Tutkijat spekuloivat, että verkko jakaa vatsaontelon painetta tasaisemmin hermon kulkureitillä, hermopinne helpottuu ja kipu häviää. Itse hermoon ei siis koskettu.

Krooninen vatsakipu on toiminnallista noin 40 prosentilla potilaista, ja 60 prosentilla se on jostain elimestä johtuvaa. Kipu jaotellaan viskeraaliseen (elinkipu) ja parietaaliseen (vatsaontelon seinämä) ja toisaalta neuropaattiseen (hermokipu) tai nosiseptiseen (trauma, infektio).

Vatsanpeitteiden kipua on jopa 5–10 prosenttia kroonisista vatsakivuista, ja se johtuu useimmiten vatsaontelon seinämän lävistävän hermon vauriosta tai kiinnikkeestä. Vatsanpeitteiden hermopinteeseen (anterior cutaneous nerve entrapment syndrome, ACNES) on kehitetty kirurginen hoito, jossa hermo katkaistaan avoimesti pienestä viillosta koepuudutuksen jälkeen.

Nyt hollantilaiset tutkijat merkitsivät kipupisteen iholle 30 potilaalle ja tekivät sitten vatsaontelon tähystyksen, jossa kipualuetta päästiin näkemään alapuolelta. Sitten vatsaontelon sisäseinään laitettiin tyräverkko. Potilaita seurattiin vuosi ja 90 prosentilla kipu hävisikin jo muutaman viikon kuluttua.

Tutkijat spekuloivat, että verkko jakaa vatsaontelon painetta tasaisemmin hermon kulkureitillä, hermopinne helpottuu ja kipu häviää. Itse hermoon ei siis koskettu.

Tekniikka on tuttu kaikille vatsanpeitteiden tyriä leikkaaville kirurgeille. Se on täysin analoginen ns. urheilijan tyrän aiheuttaman nivusalueen kivun hoidossa, jossa siinäkin asetellaan polypropyleeniverkko häpyluun taakse. Kovin kokeellista tämä kirurginen hoito vielä on ja satunnaistettuja, kontrolloituja tutkimuksia tarvitaan – mutta haasteellisia ovat nämä potilaatkin.

Lähde:
Stirler VMA ym. Intraperitoneal onlay mesh inforcement of the abdominal wall: A new surgical option for treatment of anterior cutaneous nerve entrapment syndrome. 
Surg Endosc 2015, verkossa ensin 30.9.2015.
Paajanen H ym. Laparoscopic surgery for chronic groin pain in athletes is more effective than nonoperative treatment: A randomized clinical trial with magnetic resonance imaging of 60 patients with sportsman’s hernia (athletic pubalgia). Surgery 2011;150:99–107.

Kirjoittanut:
Hannu Paajanen
gastrokirugian professori

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Läkärilehdessä 45/15.