Tuttua reumalääkettä tutkitaan koronataudin hoidossa

Kiinassa on rekisteröity ainakin seitsemän kliinistä tutkimusta koronataudin hoidosta hydroksi­klorokiinilla.

Viime viikkoina etenkin Aasiassa on kaikessa kiireessä etsitty koronavirusinfektion hoitoon apua muihin tauteihin käytetyistä lääkkeistä. Lupauksia on herättänyt mm. malarialääke klorokiini. Vähemmän toksinen johdannainen on kuitenkin nivel­reuman ja SLE:n hoidossa käytettävä hydroksiklorokiini. Kiinalaiset julkaisivat uunituoreen tutkimuksen, jossa osoitettiin tämän reumalääkkeen estävän pandeemista koronavirusta tehokkaasti soluviljelmissä.

Hydroksiklorokiini ehkäisi sekä viruksen tunkeutumista viljelmäsoluihin että sen lisääntymistä solun sisällä. Immunofluoresenssianalyysi paljasti, että lääke häiritsi endosomien toimintaa, joka on välttämätöntä virusten kuljetukselle eritettäviksi ulos soluista.

Tutkijat kiinnittävät huo­miota myös siihen, että hydroksiklorokiinilla on anti-inflammatorinen vaikutus. Se vähentää sytokiinien synteesiä. Vakavassa COVID-19-taudissa on todettu sytokiinimyrskyjä, ja lääke siis voisi tyynnyttää niitä antiviraalisen vaikutuksensa lisäksi.

Toki tulokset ovat vasta koeputkista. Sen verran kiinnostavia ja loogisia ne silti ovat, että pelkästään Kiinassa on rekisteröity ainakin seitsemän kliinistä tutkimusta koronataudin hoidosta hydroksi­klorokiinilla.

Liu J, Cao R, Xu M ym. Hydroxychloroquine, a less toxic derivative of chloroquine, is effective in inhibiting SARS-CoV-2 infection in vitro. Cell Discov 18.3.2020. doi.org/10.1038/s41421-020-0156-0

Heikki Arvilommi

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 13/2020.