Työterveysneuvottelu tukee työhön paluuta

Tavoitteena on tukea työntekijää sovittamalla työtä hänen työkykyynsä sopivaksi.

Työterveysneuvottelut tukevat työhön paluuta ja työurien pidentämistä, kertoo Työterveyslaitoksen ja Tampereen yliopiston tutkimus. Tutkijat selvittivät, miten työterveysneuvottelut toimivat, kun työntekijä palaa esimerkiksi pitkältä sairauslomalta töihin.

Osallistujat kokevat neuvottelut hyödyllisiksi.

Neuvotteluihin osallistuvat työntekijä, työnantaja ja työterveyshuollon edustaja, tarvittaessa muitakin. Tavoitteena on tukea työntekijää sovittamalla työtä hänen työkykyynsä sopivaksi niin, että se palvelee sekä työntekijää että työnantajaa.

– Työterveysneuvottelut sujuvat pääosin hyvin. Neuvotteluissa työntekijän työhön paluu suunnitellaan asteittain niin, että se tukee hänen työhön osallistumistaan, sanoo Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Pirjo Juvonen-Posti tiedotteessa.

Tutkimus löysi neuvotteluista myös kehitettävää.

Neuvotteluissa pitää tutkimuksen mukaan kiinnittää yhä enemmän huomiota osapuolten tasapuoliseen osallistumiseen ja työntekijän yksityisyydensuojaan Tutkimushankkeessa kehitettiin oppimisohjelma tukemaan neuvotteluiden osapuolia. Maksuttoman ohjelman voi ladata Työterveyslaitoksen verkkosivuilta.

Kirjoittaja
Heli Väyrynen
toimittaja

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 10.9.2019.