Tyroksiinilääkityksen käyttö raskausaikana on viisinkertaistunut tällä vuosituhannella

Odottajien kilpirauhasongelmat tunnistetaan ja diagnosoidaan aikaisempaa paremmin.

Raskaudenaikainen tyroksiinilääkityksen käyttö on viisinkertaistunut tällä vuosituhannella, ilmenee LL Suvi Turusen väitöstutkimuksesta.

Tämä viittaa siihen, että raskauden aikaiset kilpirauhasongelmat tunnistetaan ja diagnosoidaan aikaisempaa paremmin ja hoidetaan herkemmin.

Turunen selvitti väitöstutkimuksessaan äidin kilpirauhassairauksien vaikutusta raskaustuloksiin. Lisäksi hän kartoitti kilpirauhassairauksiin käytettävien lääkkeiden käyttöä raskausaikana.

Sekä kilpirauhasen vajaa- että liikatoiminta näyttävät lisäävän raskauskomplikaatioiden riskiä ja vastasyntyneisyyskauden ongelmia.

Tutkimuksen aineistona käytettiin kansallista Syntyneiden lasten rekisteriä vuosilta 2004─2013/2016. Syntymärekisterin tietoja täydennettiin Kansaneläkelaitoksen (Kelan) ylläpitämistä resepti- ja lääkkeiden erityiskorvausoikeuksien tiedostoista, Hoitoilmoitusjärjestelmästä (Hilmo) ja Epämuodostumarekisteristä. Kilpirauhasen vajaa- ja liikatoimintaa sairastavia raskaana olevia naisia verrattiin kilpirauhasen suhteen terveisiin naisiin.

Suurin osa vajaatoiminnasta kärsivistä käytti tyroksiinia

Äidin kilpirauhasen vajaatoiminnan esiintyvyys aineistossa oli kolme prosenttia. Suurin osa näistä raskaana olevista naisista käytti tyroksiinilääkitystä.

Kilpirauhasen vajaatoiminnalla todettiin olevan yhteys useisiin raskauskomplikaatioihin, kuten raskaudenaikaisiin verenpaineongelmiin, raskausdiabetekseen ja ennenaikaiseen synnytykseen. Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvä riski raskaudenaikaisiin verenpaineongelmiin ja ennenaikaiseen synnytykseen oli kuitenkin pienempi niillä naisilla, jotka käyttivät tyroksiinilääkitystä koko raskauden ajan.

Kilpirauhasen liikatoiminnan esiintyvyys tässä tutkimuksessa oli 0,4 % prosenttia. Äidin raskaudenaikaisella kilpirauhasen liikatoiminnalla ja myös aikaisemmin sairastetulla kilpirauhasen liikatoiminnalla todettiin olevan yhteys raskauskomplikaatioihin, kuten raskaudenaikaisiin verenpaineongelmiin sekä keisarileikkauksiin ja ennenaikaisiin synnytyksiin. Vastasyntyneillä oli myös lisääntynyt riski joutua tehohoitoon, jos äidillä oli todettu kilpirauhassairaus.

LL Suvi Turusen väitöstutkimus "Kilpirauhasen toimintahäiriöt raskausaikana. Esiintyvyys ja vaikutus raskaustuloksiin" tarkastetaan Oulun yliopistossa 24. syyskuuta.

Anne Seppänen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.