Umpilisäketulehduksen antibioottihoito puhuttaa jälleen

Konservatiivinen hoito on halvempi ja useimmiten vähemmän kivulias kuin leikkaus.

Koronaepidemia on lisännyt merkittä­västi lievän umpilisäketulehduksen primaarista antibioottihoitoa, ja suomalainen Appac-tutkimus on stimuloinut lisää satunnaistettuja tutkimuksia.

Brittikirurgit julkaisivat kohorttitutkimuksen, jossa osa potilaista hoidettiin ilman leikkausta antibiootilla ja osa leikattiin laparoskooppisesti. Lyhyenä 90 vrk:n seuranta-­aikana 80 % antibioottiryhmäläisistä vältti leikkauksen ja konservatiivinen hoito oli noin 1 000 euroa halvempi.

Amerikkalaiskirurgit sen sijaan julkaisivat pienen leikkaushoitoa ­puoltavan satunnaistetun 186 potilaan sarjan. Antibioottiryhmässä 23 potilasta jouduttiin leikkaamaan vuoden seurannassa. Leikkausryhmässä ­elämänlaatupisteet olivat jonkin verran paremmat.

On jo monta hyvää tutkimusta, jotka osoittavat, että 70–80 % komplisoitu­mattomista umpilisäketulehduksista voidaan hyvin hoitaa pelkällä anti­biootilla ja poistaa umpilisäke myöhemmin, jos vaivoja jää. Konservatiivinen hoito on halvempi ja useimmiten vähemmän kivulias kuin leikkaus. Näköjään vilkas tutkimustyö jatkuu, ennen kuin anti­bioottihoito vakuuttaa kirurgiyhteisön.

Javanmard-Emamghissi H ym. Antibiotics as first-line alternative to appendicectomy in adult appendicitis: 90-day follow-up from a prospective, multicentre cohort study. Br J Surg, verkossa ensin 3.9.2021. doi: 10.1093/bjs/znab287.

O’Leary DP ym. A randomized clinical trial evaluating the efficacy and quality of life of antibiotic-only treatment of acute uncomplicated appendicitis. Results of the COMMA Trial. Ann Surg 2021;274:240–7.

Hannu Paajanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 40/2021.