Uusi potilasvakuutuslaki meni läpi eduskunnassa

Uusi laki tulee selkeyttämään vakuuttamis- ja korvausmenettelyä.

Eduskunta on hyväksynyt uuden potilasvakuutuslain, joka korvaa 30 vuotta sitten säädetyn nykyisen potilasvahinkolain.

Uusi laki tulee voimaan vuoden 2021 alusta.

Uusi laki tuo sääntelyyn lisää yksityiskohtaisuutta. Nykyisessä potilasvahinkolaissa on 16 pykälää, uudessa niitä on 70.

– Uuteen lakiin kirjataan pitkälti nykyinen vakuuttamis- ja korvausmenettelymme pykälä pykälältä, sanoo Vakuutuskeskuksen lainsäädäntöjohtaja Asko Nio tiedotteessa.

Voimaan tullessaan uusi laki selkeyttää vakuuttamis- ja korvausmenettelyä. Asko Nion mukaan kaikki osapuolet hyötyvät siitä, että potilasvakuuttamisen ja korvaamisen sääntely on nykyistä yksityiskohtaisempaa.

Uusi laki koskee nykyisen tavoin Suomessa annetun terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä potilaalle aiheutuneet henkilövahingon korvaamista potilasvakuutuksesta.

Potilasvakuutukset siirtyvät vakuutusyhtiöihin

Uuden lain myötä Potilasvakuutuskeskus ei voi myöntää enää täysomavastuisia potilasvakuutuksia. Potilasvakuutukset otetaan jatkossa suoraan vakuutusyhtiöiltä.

Potilasvakuutuksia myöntäville vakuutusyhtiöille tulee myös vakuuttamispakko ja irtisanomiskielto liikennevakuuttamisen tavoin.

Vahinkojen korvattavuus laajenee

Uutena korvausperusteena on kehoon kiinteästi asennettujen laitteiden aiheuttamat henkilövahingot, jos laite ei ole ollut niin turvallinen kuin on oletettu.

Tällaisia laitteita ovat tekonivelet, hammasimplantit, sydämentahdistimet, lääkepumput ja murtuman kiinnitysmateriaalit. Lain ulkopuolelle jäävät ulkoiset kuulolaitteet, irrotettavat hammasproteesit, raajaproteesit tai ortopediset tuet.

PVK:lla on takautumisoikeus laitteen valmistajiin, maahantuojiin ja markkinoijiin.

– Aiemmin potilaan on itse pitänyt hakea korvaus suoraan tuotevastuuperusteisesti esimerkiksi laitteen valmistajalta, jos kehoon asennettu laite on aiheuttanut vahinkoja, jatkaa Nio.

Ammatillinen kuntoutus potilasvahingon vuoksi siirtyy Kelan ja työeläkejärjestelmän vastuulta potilasvakuutuskeskuksen velvoitteeksi.

Uutta on myös, että potilasvahinkolautakunta ja liikennevahinkolautakunta yhdistyvät. Uusi lautakunta toimii vuoden 2021 alusta jakautuneena kahteen osastoon, joista toinen keskittyy potilasvahinkoasioiden käsittelyyn.

Kuva: Panthermedia