UV-valosta apua seksuaalirikosten tutkimukseen

Poliisin käyttämä UV-valo voi olla tulevaisuudessa myös lääkärien käytössä seksuaalirikosten oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa.

Poliisin käyttämä UV-valo voi olla tulevaisuudessa myös lääkärien käytössä seksuaalirikosten oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Minna Joki-Erkkilä TAYS:sta on verrannut vielä julkaisemattomassa tutkimuksessaan UV-valon ja tavallisen valkoisen valon käyttöä gynekologisten ­vammojen dokumentoinnissa.

– UV-valolla voidaan havaita sellaisia vammoja, mustelmia ja ­arpia, jotka ­eivät erotu tavallisella valolla. Ero valkoiseen valoon verrattuna oli tilastollisesti merkitsevä, Tampereen Lääkäri­päivillä tutkimustaan esitellyt ­Joki-Erkkilä ­kertoo.

UV-valo on poliisin rikostutkinnan käytössä ympäri maailmaa ja sillä etsitään esimerkiksi siemenneste- ja veri­jälkiä, mutta gyne­kologisten vammojen tutkimiseen sitä ei ole aiemmin käytetty.

– Teen seksuaalirikosten esitutkinnassa yhteistyötä poliisin kanssa ja sain siitä idean UV-valon mahdollisuuksien selvittämisestä, Joki-Erkkilä kertoo.

Tutkimusaineistossa oli mukana 88 aikuista, jotka olivat ­olleet vapaaehtoisessa yhdynnässä ennen ­gynekologista tutkimusta.

Harjanäytteestä tarkempaa tietoa

Joki-Erkkilä tarkasteli myös papanäytteen otossa käytetyn harjanäytteen ­soveltuvuutta seksuaalirikosten tutkintaan.

Kohdunkaulakanavan harjanäyte ei kuulu nykyiseen sek­suaali­rikos­tutki­mus­paket­tiin, mutta sillä voisi saada näytteitä epäillystä rikoksesta, etenkin jos yhdynnästä on kulunut jo enemmän aikaa.

– Harjalla saa kohdunkaulasta talteen enemmän materiaalia kuin pumpulipuikolla, ja siitä voidaan saada Y-kromosomaalista tunnistetta. Harjanäytteellä saatiin enemmän hyötyä, kun ­yhdynnästä oli kulunut kolme vuorokautta, ­Joki-Erkkilä kertoo.

Y-kromosomaalista materiaalia oli löydettävissä vielä kuuden vuorokauden kuluttua.

– Näytteitä kannattaa siis ottaa jopa kuuteen vuorokauteen ­saakka epäillystä rikoksesta, Joki-Erkkilä sanoo.

Tutkimuksessa ei ollut vielä mahdollisuutta selvittää sitä, miten usein näytteestä saataisiin identifiointi tiettyyn mieheen.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 18/13.

Lue lisää jutun aiheesta