Videorobotti vähentää koronapotilaita hoitavien altistumisriskiä

Elisan videorobotti on ollut lääkärien ja hoitajien apuna HUS:n Kirurgisessa sairaalassa.

Keuhkosairauksien erikoislääkäri Juuso Paajanen HUS:n Kirurgisesta sairaalasta kertoo, että robotti helpottaa kommunikaatiota ja vähentää käyntejä potilaan luona.

Robotti yhdistää lääkärin ja potilaan videokuvan välityksellä. Lääkäri voi ajaa robotin koronapotilaan luo ja kysyä hänen vointiaan. Myös tietyt hoitajien ja farmaseuttien käynnit potilashuoneissa voidaan korvata etäyhteyden välityksellä.

Vastedes robotti siirtyy käyttämään melkein viiveetöntä 5G-yhteyttä, joka takaa sille tarvittavan kaistan tiedonsiirtoa varten ja varmistaa luotettavan toiminnan sairaalaympäristössä.

Robottia ohjataan tabletilla

Paajasen mukaan lääkärit ovat käyttäneet robottia aina tilanteen mukaan. Usein saattaa riittää, että soitetaan potilaalle päivittäisistä asioista, jos potilas voi hyvin.

– Videoyhteyden avulla kommunikaatio on luontevampaa, ja potilaat näkevät muutakin kuin hahmon suojavarusteissa.

Riski altistua virukselle vähenee, ja tehokas työaika lisääntyy. Robotilla voi myös tehdä tarkastuskierroksia potilashuoneissa yöllä.

Hoitajat ja lääkärit ohjaavat robottia tabletilla. Robottia on mahdollista kontrolloida sairaalan eri puolilta ja potilaita voi tavata etänä myös koronaosaston ­ulkopuolelta.

Hoitajat ovat käyttäneet robottia lääkäreitä enemmän. Kun potilas painaa summeria, hoitaja voi mennä paikalle ja kysyä, mitä potilas tarvitsee.

– Jos asian voi hoitaa puhelulla, säästyy yksi käynti huoneessa.

Paajasen mielestä robotti ei oikein ­sovellu yhden hengen huoneisiin. Kirurgisessa sairaalassa on isot solut, joihin mahtuu 10–15 potilasta.

– Robotti toimii hyvin, kun lääkäri voi liikkua ja haastatella useammankin potilaan. Ohjaus on helppo oppia, mutta robotti tarvitsee liikkumatilaa.

Ulla Toikkanen

kuvat HUS Mikko Hinkkanen ja Marika Kokkinen-Eurén

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 3/2021.