Voiko aivoja opettaa pitämään liikunnasta?

Slushin ja Skolarin tutkimusideoiden pitchauskisan finaaliin päässyt Tiina Saanijoki tutkii sohvaperunoita.

FT, biotieteilijä Tiina Saanijoki on innoissaan. Hän osallistuu parhaillaan tiedeleirille seitsemän muun tutkijan kanssa. He kaikki ovat finalisteja Slushin ja Skolarin järjestämässä tutkimusideoiden pitchauskilpailussa.

Tiedeleirille tutkijat saavat koulutusta some-viestinnästä, esiintymisestä ja startup-maailmasta.

– Kokemus on ollut antoisa ja olen oppinut paljon uutta.

Saanijoen tutkimuskohteena ovat ihmiset, jotka eivät välitä urheilusta. Hän haluaa tietää, voisiko aivoja koulia pitämään liikunnasta. Tutkimus aloitetaan aivokuvantamisella. Seuraavaksi kaikille tutkittaville räätälöidään puoli vuotta kestävä liikuntainterventio.

– Pyrkimyksenä on löytää jokaiselle mahdollisimman helppo ja mieluisa tapa liikkua.

Intervention jälkeen on vuorossa uusi PET- ja magneettikuvaus.

Saanijoki haluaa tietää, seuraako liikuntainterventiosta muutoksia aivojen palkkiojärjestelmässä.

Kilpailua rahoittaa yhdeksän suomalaista tutkimussäätiötä ja -yhdistystä: Helsingin Sanomain säätiö, Liikesivistysrahasto, Paulon säätiö, Magnus Ehrnroothin säätiö, Runar Bäckströmin säätiö, Tieteen tiedotuskeskus, Saastamoisen säätiö, Tina ja Antti Herlinin säätiö ja Walter Ahlströmin säätiö.

Kilpailussa akateemisen tuomariston valitsema voittaja saa 100 000 euroa tutkimusidean toteuttamiseen ja tutkimuksen tekemiseen.

Kilpailun voitti VTT:n tutkija Thomas Hausmaninger. Hänen tavoitteenaan on parantaa viljelykasvien satoa kasvihuoneolosuhteissa. Hausmaninger kehittää menetelmää, jonka avulla kasvien kosteus-, ravinne-, valo- ja tuholaistilannetta voisi seurata tehokkaasti ja reaaliaikaisesti.

Kirjoittaja
Hertta Vierula
toimittaja

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 22.11.2019.